Egy ősi módszer megőrzése

gyógynövény készítmények
 

Egy ősi módszer megőrzése

Amit az Arquebusade Elixírről tudni kell

(a-biobolt.hu)

Az Arquebusade Elixír nem korábban, mint az 1500-as évekből ismert, és 75 gyógynövényből készült. Az elixír egyfajta gyógyír volt a középkori katonák sebeinek, bőrsérüléseinek, felfekvéseinek, bőrbajainak. Az elixír már egészen a XVI.század óta szerepelt a francia seregek katonai orvosságokról készült listáján, így hamar híre kelt a lakosság körében is.

Ahogy elterjedt a lakosság körében is, ők is elkezdték használni különféle bőrbajaikra, problémáikra, testi bajuk ápolására. Házi gyógyírként került a szekrényekbe, így mindig kéznél volt a segítség, a gyógyír pedig a mai napig fenn maradt.

A 75 gyógynövényből álló Arquebusade Elixírt ma Svájcban gyártják. A régebbi felhasználáshoz hasonlóan ma is használják:

-          bőrproblémákra (felfekvés, pikkelysömör, viszketés, orbánc, égés, bőrgyulladás, bőrirritáció),

-          izomfájásokra (reumatikus fájás, nyak-, hát-, derékfájás, lábdagadás, aranyér, bütyök, befelé növő szemölcs),

-          különböző testrészek fájdalmaira,

-          szájban felmerülő problémákra (fogfájás, fogíny kidörzsölődés),

-          csípésekre, zúzódásra, ficamra,

-          a fejbőr problémáira (hajhullás, viszketés, korpásodás) és testhigiéniára (fürdés után, szagtalanításra, lábápolás, izzadás, fertőtlenítés) is.

Három fontos tényező segíti a hatékonyságát és a széles felhasználási lehetőségét:

1.      A 75 gyógynövény mennyiségeinek és hatóanyagainak köszönhetően csökkenti az erős gyulladást, csillapítja a fájdalmat, a vérzést, érösszehúzó hatása van, és a bőrt is regenerálja. Ilyen gyógynövény például az orvosi zsálya, a fekete nadálytő, vagy a körömvirág.

2.      Az 1500-as évek szerzeteseinek tudása.

3.      Az ősi módszer megőrzése.

A jótékony és enyhülést adó hatásai már rövid időn belül megtapasztalhatóak.

De mi is az elixír története?

Az elixírt először 1500-as évekbeli szerzetesek készítették a franciaországi St. Antoine monostorban, hogy a katonák sebesüléseit, sérüléseit, fertőzéseit gyógyítsák. A XVI. században már a francia seregek katonai orvosságok listáján is megjelent, az összetevők pedig igen hatékonyak voltak a sebek ápolásában.

A katonák azonban sérüléseiken, sebesüléseiken kívül az egész testüket ápolták, mindenféle fájásra, legyen az fogfájás, izomfájás, lábfájás, de csípések ellen is. Az 1700-as években az elixír recpetje Fabre és Bouet patikusokhoz került. Az eredeti elixír 300 éve található ugyanabban az üvegben, ami ma a bázeli múzeumban tekinthető meg. Érdekesség, hogy évszázadokig fizetőeszközként is elfogadták.

Az Arquebusade Elixírt a Fabre&Bouet kereskedőház gyártotta és forgalmazta egész Európában. Az első hivatalos gyártónak a Fabre&Bouet kereskedőházat tekintik a lúdtollal írt eredeti számlák és a korabeli levelezések miatt. A gyógyír a mai napig fennmaradt, ma pedig a svájci Heavenly Flowers cég gyártja megőrizve az eredeti eljárást. Ma Európán kívül bőr-, arc-, és testápolásra szerte a világban, Amerikában, Japánban és Ausztráliában is használják.

a-biobolt.hu

A cikk partnere: 

Teteje