Elsőnek találjuk meg a kulcsembert

 

Elsőnek találjuk meg a kulcsembert

Cégünk jövőjébe is beruházunk, ha kellően válogatjuk meg alkalmazottainkat. Felmérések szerint azok a vállalatok, amelyek szervezetten, a szakmában elismert kritériumok szerint építik fel csapatukat, 26 százalékkal nagyobb jövedelemre tesznek szert a későbbiekben.

Amikor útnak indítjuk cégünket, a legkritikusabb teendő mindig a hozzáértő munkatársak felvétele. Szükségtelen, hogy az egész csoportot azonnal felállítsuk, kezdetben elég az a néhány kulcsember, akire támaszkodni tudunk, és akik azután az üzletünk különböző ágazatait majd menedzselik. Hozzáértők szerint azok a cégek ugyanis, amelyek ez alapján a mentalitás szerint toborozzák gárdájukat, 26 százalékkal erősebb jövedelmet érnek el a későbbiekben, azaz a vállalatunk jövőjébe is invesztálunk, ha megfelelően válogatjuk meg alkalmazottainkat, főleg ha azt is szem előtt tartjuk, hogy közülük nevelhetjük ki az utódunkat is – tudjuk Entrepreneur üzleti portálról.

A vállalatvezetés egyik legnagyobb ismérve az, hogyan tudjuk hatékonyan kiválasztani az új főnökeinket, akik majd a pozíciónkat is átvehetik. Egy jó vezető nem lépheti át a kérdést, hogy gondoskodnia szükséges az utánpótlásról, hiszen azzal kikerülheti az egyes vezetők váratlan kiesésével, visszavonulásával, betegségével járó gondokat. Alapszabályként azt tehetjük: legyünk tisztában a vállalati szervezet kultúrájával és kutassunk olyan emberek után új vezetőknek, akik ezt jól ismerik és azonosulnak értékeivel. Vegyük számításba azt is, hogyan javult eredményük az elmúlt időszakban azoknak, akiket vezetőnek szemeltünk ki, és készítsünk listát arról, milyen jellemvonásokat várunk majd ezektől a munkatársaktól.

Az emberek eltérő időben és ütemben, saját tempójukkal járulnak hozzá a feladataikhoz. Ebből következően téves, azaz elgondolás, hogy munkatársunknak kellő számú évet kell eltöltenie a cégnél ahhoz, hogy vezetői kinevezést kapjon, hiszen ezzel visszatartunk olyanokat, akik már előbb alkalmasak ilyen szerepre, vagy ami még tragikusabb, hogy olyanokat teszünk meg vezetőnek, akik még nincsenek erre készen, vagy nem is alkalmasak rá.

A jó felső vezető azt tűzi ki célul, hogy a vállalat bármelyik munkatársának legyen elviekben lehetősége az előrelépésre, a vezető posztok elnyerésére, így sokkal nagyobb csapatból válogathatjuk ki a jövendőbeli irányítókat. Egyértelműen nem derül ki magától, hogy ki lesz az, aki később kiemelkedhet a brigádból és később vezethet, ha nem kísérjük figyelemmel fejlődését, tehát adjunk nagy figyelmet ennek a folyamatnak is. A munkatársaknak amúgy is folyamatos visszajelzéseket kell kapniuk a trénerektől és mentoroktól, hogy tudják, milyen tulajdonságaikat, képességeiket kell javítaniuk.

Miután kiválasztottuk vállalatunk jövendő irányítóit, továbbra is törődnünk kell velük, a kiválasztottaknak tudniuk kell, hogy nem egyszer és mindenkorra kerültek a pozíciójukba (amint ez legtöbbször szerencsétlen módon szokásos) hanem ezután is bizonyítaniuk kell.

Egyébként egy nemzetközi felmérés azt mondja, hogy a középvezetőknek csak 15 százaléka hisz abban, hogy még magasabb beosztásba kerülhet cégénél. Rengetegen vannak, akik bizonyítottak munkakörükben és mégis azt mondták nekik, hogy feljebb már nem léphetnek. Ez nem csak az ő számukra ártó, hanem a vállalat számára is.

Megállás nélkül motiválni kell valamennyi képzett és erre alkalmas munkatársunkat, hogy javuljanak, ne adják fel a reményt és tudják, hogy ha eleget tesznek le az asztalra, bizony ők is magasabbra törhetnek. Ezen felül konkrétan meg kell nekik mondanunk, hogy mit szeretnénk tőlük és meg kell nekik adnunk a hathatós segítséget is, hogy személyükben, foglalkozásukban bővítsék tudásukat és képességeiket.

Teteje