Ezt tanultam 100 napnyi elutasításból

 

Ezt tanultam 100 napnyi elutasításból

A félelem az elutasítástól sokunk életét valósággal megmérgezi: emiatt nem vágunk bele dolgokba, vagy nem merünk váltani, inkább biztonsági játékot játszunk, pedig ezzel sok lehetőségtől vágjuk el magunkat. Munkahelyi közegben is, vezetőként pedig különösen nagy károk származhatnak abból, ha menekülünk az elutasítástól. De mit lehet tenni ez ellen? Egy tanulságos TED-előadást mutatunk be.

Jia Jiang, népszerű blogger és vállalkozó egy olyan területen vágott bele egy bátor kalandba, amelytől nagyon sokan félünk: száz napon át mindennap házhoz ment az elutasításért. A 100 napos kísérlet során Jiang érzéketlenné vált az elutasítás által keltett fájdalommal és szégyennel szemben, és mindeközben azt is felfedezte, hogy egyszerűen csak kérni kell azt, amit szeretnénk, mert ez új utakat nyithat előttünk olyan területeken is, amelyeken nem is hittük volna, hogy babér teremhet nekünk. Nézettségi rekordokat döntő TEDx-előadásában arról mesél, hogyan győzte le az elutasítástól való rettegését, és végső soron mit nyert mindebből.

Amikor a „Ne vedd a szívedre” tanács nem működik

Az előadásban Jiang elmeséli, hogy egy gyerekkori megszégyenülése után valósággal rettegett az elutasítástól. Később, felnőttkorában aztán ez a rettegése éles összeütközésbe került nagyra törő vállalkozóit terveivel. Ugyan létrehozott egy saját céget, de az elutasítások nagyon megviselték; és a „Ne vedd a szívedre, csak lép túl rajta” típusú tanácsokkal nem igazán tudott mihez kezdeni. Idővel rájött: ahhoz, hogy jobb vezetővé váljon, meg kell birkóznia az elutasítástól való félelmével, és le kell győznie azt. Végül az interneten keresgélve rátalált egy elutasítás-terápia nevű módszerre, amelynek a lényege az volt, hogy az embernek 30 napig minden nap keresnie kell az elutasítást, mert ha túl lesz egymás után harminc "nem"-en, akkor a végére érzéketlenné válik az elutasítás okozta fájdalomra. Úgy gondolta, miért is ne, 100 napra növelte a tétet, és belevágott.

Nem. Miért?”

Jiang egy videoblogot kezdett vezetni a saját 100 napos elutasítás-terápiájáról, amelyben bemutatta, melyik nap milyen elutasításon megy keresztül. Első nap azt a feladatot tűzte ki magának, hogy 100 dollárt kérjen egy idegentől. Odament egy barátságtalannak tűnő, biztonságiőr-kinézetű férfihoz, és megkérdezte tőle, kölcsönadna-e neki 100 dollárt, mire a férfi azt felelte: „Nem. Miért?”, mire ő rémülten elfutott. Amikor este visszanézte ezt a videót, úgy érezte, ez az élete kicsiben: „Ha bármikor megéreztem az elutasításnak akár a szelét is, csak futottam, amilyen gyorsan tudtam” - fogalmaz. Miközben utólag rájött: a férfi nem is volt barátságtalan, és megkérdezte, miért kéri tőle a pénzt, így akár el is magyarázhatta volna neki. A férfi adott neki egy esélyt erre, de ő elfutott.

Az áttörés

A következő nap „hamburger-újratöltést" kért egy étteremben (a kólaújratöltés mintájára), és már jó előre elhatározta, hogy nem fog elfutni. Ezúttal is elutasították, de nem futott el, és már képes volt megindokolni a kérését, amikor rákérdeztek. A harmadik napon olimpiaszerű karikákba összefűzött fánkokat kért egy fánkozóban, és ekkor megtörtént az áttörés – bár furcsállták a kérését, de teljesítették. Az erről szóló YouTube-videója 5 milliós nézettséget ért el, híres lett, beszélgetőműsorokba hívták, mégis úgy döntött, nem hagyja abba a 100 napos kihívást, hanem meglátja, mit tanulhat még belőle. A maradék 97 nap alatt rengeteg felfedezést tett. "A képzeletünk sokszor a lehető legrosszabb kimenetelt vetíti elénk, és pont ettől lesz sokkal kevésbé valószínű, hogy cselekedni fogunk. Valójában mi vagyunk a legelutasítóbbak magunkkal szemben" - fogalmazta meg a kísérlet végeztével (ezt dr. Lisa Larkin Merj gyógyulni! című könyve idézi). TEDX-előadásában még további hihetetlen és szívderítő sztorikat mesél el a 100 nap történéseiből, újabb tanulságok kíséretében, amelyek hasznosak lehetnek mindenkinek, akinek problémái akadnak az elutasítások elviselésével. 

A Jiang által végigcsinált terápiáról itt lehet többet olvasni. Ugyanezen az oldalon azt is nyomon követhetjük, mi történt azóta vele (például írt egy könyvet ugyanebben a témában, most pedig visszautasításterápiás mobilappot fejleszt, ami jelenleg béta verzióban van, és szintén itt lehet kipróbálni).

Itt megtekintheted az ajánlott TED-videót!

Forrás: ted.com

Teteje