Gyógynövény túra Bükkszentkereszten

 

Gyógynövény túra Bükkszentkereszten

Szívvel-lélekkel, gyógynövényekkel várja Gyuri bácsi és csapata a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok látogatóit

2019. július 13-14-én ismét a gyógynövényeké lesz a főszerep a Bükk egyik legszebb falujában, Bükkszentkereszten. Az immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő gyógynövényünnep két házigazdája Gyuri bácsi, a bükki füvesember, és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa idén is neves előadókkal, vezetett túrával, gyermekprogramokkal és tanácsadással várja a gyógynövények szerelmeseit.

A Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok annak idején – Gyuri bácsi kezdeményezésére – családias rendezvényként indult, mára pedig több ezer embert megmozgató, országos rendezvénnyé nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a Bükk festői dombjai által körbeölelt kis faluban, ami mindig is jelentős gyógyüdülőhelynek számított, ilyenkor minden az egészségről szól.

A szervezők idén is igyekeztek úgy összeállítani a kétnapos programot, hogy mindenki találjon a számára megfelelő elfoglaltságot:

• Aki tudásra szomjazva érkezik a Bükkbe, az két helyszínen 15 neves előadót hallgathat meg, nemcsak a gyógynövények áldásos hatásairól, a komplementer medicináról vagy a madárvédelemről, hanem a mentőkutyák mindennapjairól is.
• Aki valamilyen egészségügyi problémájára keres gyógyírt, azt szakképzett gyógynövényes tanácsadók várják.
• Aki pedig mozgásra és olyan friss levegőre vágyik, melyet szinte harapni lehet, részt vehet az Aviva tornán, vagy Gyuri bácsi legendás gyógynövénykertjébe is ellátogathat. Természetesen mindkét nap lehet csatlakozni egy hosszabb terepi gyógynövénytúrához is.
• A gyerekekre is gondoltak a szervezők, számos érdekes program várja a kisebbeket: Mackó kórház, népi játékok, kézműves foglalkozás, arcfestés.
A részletes programot ide kattintva találja, a rendezvény térképét innen töltheti le.

„Fesztiválunk idei mottója: Szívvel-lélekkel, gyógynövényekkel – nem véletlenül választottuk ezt a szlogent, hiszen a mi vállalkozásunk az anyaföld csodálatos ajándékainak, a gyógynövényeknek a felhasználására épül, mi más is lehetne a szívügyünk, mint a természet. Az őseink által ránk hagyott tudást igyekszünk a 21. századi embernek is befogadhatóan átadni, ezért is tartjuk fontosnak, hogy az idei Gyógynövénynapokon a magyarokat leginkább érintő egészségügyi problémák – a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás – szelíd terápiájáról kiemelten beszéljünk, s hogy a hozzánk fordulók értő, támogató, személyre szóló segítséget is kapjanak” – nyilatkozta Lopes-Szabó Zsuzsa természetgyógyász, okleveles fitoterapeuta.
Gyuri bácsi a cukorbaj megelőzését, kordában tartását mindig is fontos missziójának tartotta, így a hagyományokhoz hűen a cukorbetegség idén is kiemelt hangsúlyt kap a Gyógynövénynapokon: július 14-én vasárnap az egyik helyszínt a szervezők teljes egészében a diabétesz, illetve az azt megelőző kórállapot, az inzulinrezisztencia problémakörének szentelik dietetikus szakemberek és tanácsadók közreműködésével.
A látogatók az előadások mellett az Egészségügyi Szűrőkamion ingyenes vizsgálatain és személyre szabott gyógynövényes tanácsadáson is részt vehetnek.
Gyuri bácsi, a bükki füvesember idén kétszer is tart előadást, emellett a Györgytea könyveit is szívesen dedikálája, valamint a programban megadott időpontokban tanácsadással is lehet hozzá fordulni.
Találkozunk július 13-án, szombaton, 10 órakor Bükkszentkereszten, a Nagysátorban.
Figyelem! Mivel a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokra idén is több ezer embert várnak, ezért ezen a hétvégén a faluba nem lehet autóval behajtani, csak behajtási engedély birtokában. A szervezők kérik a látogatókat, hogy utazás előtt tájékozódjanak a részletekről a www.gyorgytea.hu oldalon.
*

 

 

Teteje