Haláp - “Összefogás a gyermekekért”

 

Haláp - “Összefogás a gyermekekért”

A Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület és a Kulturális Szalon Alapítvány rendezvényt szervez, az “Összefogás a gyermekekért” program keretében a Debrecen-Erdőspusztán található Hármashegyen 2014.június 23-29. 30 erdélyi és 30 nagycsere-halápi tanyai gyermek tartalmas üdülését szervezi a Kortárs Szalon Kulturális Alapítvány, a DMJV Gyermekvédelmi Intézete és a Debrecen-Nagycsere-Halápi Református Egyházközség közös rendezvényeként.
 
A tábor célja, hogy a határon túli valamint a helyi gyermekek közvetlenül is megismerhessék hagyományainkat, és ez beépüljön étrendjükbe, életlátásukba. További célunk megerősíteni a helyi fiatalokban a határon túl magyar kapcsolatok jelentőségét, a határon túli fiatalokban pedig a magyar identitásukat.
 
A programok között szerepel az állatkerti séta, hortobágyi kirándulás, hármashegyi túra, élményfürdőzés, majd a tehetségkutató, kézműves programok, sportfoglalkozások, színitanoda. 
Minden nap zenés esttel és tábortűzzel ér véget. A szombati és szerdai napon egész napos Hortobágyi program várja a gyermekeket, ahol különleges látványosságban lesz részük. A Zsuzsi vasúttal körbeutazhatják a hortobágyi-halastavakat és bográcsos ételeket is megízlelhetnek. 
A programba két debreceni színművész is csatlakozik, akik egy rövid előadást tanítanak be a gyermekeknek, amit a 28-i program keretében fognak előadni. 
A programhoz csatlakozik öt egyház is: a görög-katolikus, a római-katolikus, a református egyház, a Baptista Szeretetszolgálat és a Zsidóközösség. Délben Somogyi Béla alpolgármester úr mond köszöntőt, majd ünnepi beszédet mond Böjte Atya ferences rendi szerzetes, 15 órától pedig bemutatkoznak az egyházközösségek. Kézműves kiállítás nyílik, zenekarok, néptánc együttesek előadásait tekinthetik meg, a táborozó erdélyi és tanyasi gyermekek pedig műsorral kedveskednek a résztvevő közönségnek. 
A vendéglátásról a Fráter tanya gondoskodik hagyományőrző ételekkel, kedvezményes áron.
A természet házába beköltözik a „Hortobágy beköszöntött Debrecenben” című kiállítás, valamint természetfilmeket is fognak vetíteni.
 
Ezen nemes cél mellé állt Debrecen város önkormányzata, több vállalkozása, intézménye, civil szervezete, valamint a történelmi felekezetek, egyházak közössége.
 
Debrecen-Portál
Teteje