Hanyatlóban vannak az Y generáció gazdasági kilátásai

y generáció esélyei
 

Hanyatlóban vannak az Y generáció gazdasági kilátásai

A Deloitte Millennial Survey egy idén készült felmérése alapján az Y és Z generációk üzleti motivációi negatív változást jeleznek.

A kutatásból kiderül, hogy igen jelentős fordulat következett be abban, hogy az Y és a Z generáció hogyan ítéli meg a vállalkozások tevékenységét. Az előző két felmérés pozitív, javuló eredményekkel szolgált, az idei azonban már hanyatlást mutat.

A millenniumi generáció válaszadóinak csupán 48%-a gondolta úgy, hogy illeszkednek az elvárásaikhoz a vállalkozások céljai. Ez az arány egy évvel ezelőtt még 65% volt. Rendesen átalakult a cégvezetőkről kialakult kép is. A megkérdezettek 62%-a tavaly úgy vélte, hogy a társadalom fejlesztésének támogatásában elkötelezettek, ma már azonban csak 47%-uk volt ugyanezen a véleményen.

A fiatal munkavállalók szerint a cégeknek az innovációra, a munkavállaók életének és karrierjének kiteljesítésére, a munkahelyteremtésre, továbbá a környezetre és a társadalomra gyakorolt pozitív hatásra kellene koncentrálni. Azok azonban, akik maguk is vállalkozók, ők fontosabbnak tartják a termékek és szolgáltatások előállítását, a hatékonyság növelést, illetve a profittermelést.

A felmérés alapján az is kiderült, hogy a millenniumi generációk 43% abban bízik, hogy két éven belül munkahelyet tud váltan, míg 28%-uk úgy gondolja, hogy legalább öt évig marad a jelenlegi helyén. A különbség a két csoport között jelenleg 15 százalékpontos, ez egy éve még 7 százalékpontos volt, vagyis sokkal többen terveztek rövid távra aktuális munkahelyükön.

A válaszadók 62%-a abszolút reálisnak tartja, hogy nem marad hosszú távon egy cégnél, hanem mellette szabadúszóként, részmunkaidőben is dolgozik. Na de hogy lehet akkor megtartani őket? A munkahelyük megítélését számukra a tolerancia, a tisztelet, a rugalmasság és a diverzitás javítja. A végére pedig egy tanulságos adat: azok, akik legalább öt évig voltak egy helyen, 55%-uk állította, hogy a 3 évvel ezelőtti állapothoz képest sokat javult a munkahelyükön a rugalmasság.

Teteje