Hogyan törődjünk kutyánkkal?

 

Hogyan törődjünk kutyánkkal?

Amikor először kiskutyát kapunk vagy veszünk, rögtön rengeteg kérdés merül fel. Nem tudjuk még, mi mindenre kell figyelni? Például mit eszik, hányszor kell sétáltatni vagy hányféle oltást kell, hogy kapjon stb.

Amikor el akarjuk dönteni, milyen kiskutyát vegyünk (vagy adunk ajándékba), több szempontot is érdemes figyelembe venni. Ilyen a kutya (felnőtt) mérete, temperamentuma. Vannak kutyafajták, melyeket kifejezetten ajánlanak kisgyerekek mellé, vagy egy nagyon mozgékony kutyát otthonülő embernek nem. 

Fontos, hol lesz a helye, miből fog enni, és hova visszük, ha állatorvos kell. Azt is át kell gondolni, hogy a kutyát nem átmenetileg, nem egy-két évre, hanem akár 15 évre is válasszuk. A kutya valóban az ember hűséges társa. Fontos neki az ember, nem kérdés, hogy egész életében vele marad.

Van úgy, hogy menhelyről hozunk el kutyát. Ott is kell tájékozódnunk a kutyáról. Akár fajtiszta, akár nem, minden kutyáról gondosodni kell: kapjon féreghajtót, oltásokat és óvjuk meg a vérszívóktól. Ezekről meg kell rendszeresen győződnünk, hogy rendben vannak-e.

Ennek első lépése, hogy elvisszük a kiskutyát az állatorvoshoz!

A cikk partnere: 

Teteje