Idén is katonasuli

 

Idén is katonasuli

Önfegyelem, kitartás, felelősség

A KatonaSuli program keretében idén szeptembertől folytatódott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonai oktatóinak munkája. Debrecenben és környékén 17 általános és 5 középiskolában több száz 12 és 18 év közötti tanuló vesz részt a honvédelmi ismeretanyagot tartalmazó foglalkozásokon.

- A Bocskai-dandár részéről a 39. lövészzászlóalj, a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj és az egészségügyi központ szakképzett foglalkozásvezetői tartják az órákat – tudtuk meg Kázmér László főhadnagytól. Az alakulat oktatási és nevelési részlegének tagja hozzátette: - A fiatalabb korosztály az eddigi évek bevált gyakorlata alapján továbbra is szakkörökön ismerkedik a honvédelemmel. A katonák rendszeresen ellátogatnak az iskolákba, ahol a diákok megismerkedhetnek a Magyar Honvédség fegyvereivel, leküzdhetnek játékos akadálypályákat, élménybeszámolókat hallgathatnak missziót megjárt katonáktól, vagy egészségügyi szakemberektől tanulhatnak elsősegélynyújtást. A foglalkozások ideje alatt a gyerekek nem csak az élményekkel lesznek gazdagabbak, de megérezhetik a katonai fegyelem mibenlétét is.”

A Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából érkező gyerekek például gumi gépkarabéllyal küzdötték le a sportcsarnokban rögtönzött akadálypályát. A Kossuth laktanya tornatermében még arra is lehetőségük volt, hogy gumi kézigránáttal gyakorolják a célba dobást.

- Ezek a feladatok a koncentráció mellett fejlesztik a gyerekek találékonyságát és testkoordinációs képességét. Az idősebb, középiskolás korosztályt azonban komolyabb keretek között ismertetjük a honvédelemmel. Ez a képzési forma már arra is alkalmas, hogy sikeres érettségi vizsgát tudjanak tenni a honvédelmi alapismeretek tárgyból – mondta Kázmér főhadnagy.

A Bocskai-dandár katonai oktatócsoportjának tagjai külön sikerként könyvelik el a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium hallgatóinak hozzáállását. A honvédelmi középiskolává alakult Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium mellett ezzel az intézménnyel tart legrégebb óta a dandár együttműködése. 2009-től töretlen a hallgatók lelkesedése, 11. évfolyamon heti kettő, 12. évfolyamon heti négy órában, azaz évente 70, illetve 120 órában tanulják tantárgyként a katonai alapismereteket, s a 2010-es évtől a fiatalok háromnegyede választja ugyanezt érettségi tantárgynak.  

Kázmér László főhadnagy összegzésképpen hozzátette:

- A középiskolai szinten már megjelennek a gyakorlatibb jellegű foglalkozások: fegyverzettechnika, tereptan, túlélés, egészségügyi ismeretek, alaki fogások. Ezek mellett ugyanolyan hangsúlyt kapnak az elméleti tárgyak: a biztonságpolitika, a térképészet, a hadijog, a vegyvédelem és más általános katonai ismeretek. Az oktató-nevelő tevékenység közben pedig fejlődik a tanulókban az önfegyelem, a kitartást, a felelősségérzetet, az önkifejezés, a határozott megnyilvánulás és a józan gondolkodás igénye.

Forrás: Bocskai Lövészdandár

Cimkék: 
Teteje