Közösségfejlesztő folyamatok Debrecenben

MiMagunk-Debrecen-Portal
 

Közösségfejlesztő folyamatok Debrecenben

Az életünk színtere a kapcsolatainkban van
Az ember társas lény, és mint ilyennek, kapcsolatokra van szüksége. Valójában, kapcsolatra lett teremtve. Sikereiknek 85%-ka is a kapcsolataikon múlnak. Minden, ami az ember életét gazdagíthatja, csak egy bizonyos kapcsolatban teljesedhet ki. Kapcsolatainknak a minősége, befolyásolja az életünk minőségét is. Senki nem élhet egy gazdag, tartalmas életet, hogyha nincs, vagy ha üres, silány kapcsolatai vannak.
Fogalmazhatnánk úgy is, hogy az életünk színtere a kapcsolatainkban van. Tehát szükségünk van tartós, minőségi kapcsolatokra. Igen ám, csakhogy a XXI. század szellemisége, nem kedvez a tartós jó kapcsolatoknak.
Az a kor, amiben élünk elveszítette az értékrendjét. Ma már, az embereknek nincs egy abszolút mindenek felett álló mércéje, amihez igazodni tudnának. Lelki szükségeik megelégítetlenek, így egy belső ürességgel élik az életüket. Az egész korszak kétségbeesetten keres valamilyen megoldást arra, hogy ne kelljen az embereknek értelmetlenül, egy hatalmas űrrel a szívükben élni. Emiatt újabb és újabb társadalmi divatmodelleket gyárt, aminek az elveit tekinti elfogadhatónak és követendőnek.
A jelenlegi divatszellem a teljesítményt és az "instant" örömöket tekinti irányadó elveknek. Egy úgy nevezett instant világban élünk. Azonnal kell sikereket elérni, azonnal akarunk örömökhöz jutni, azonnal kell nagy eredményeket felmutatni. Az embert is annak alapján értékelik, hogy mennyire tudott megfelelni az aktuális divat diktálta elvárásoknak. Elveszett az ember értéke, helyette az általa termelt haszon lett értékes. Egy ilyen társadalmi modellbe nem nagyon fér bele a tartós, minőségi kapcsolat fogalma. Ez a modell inkább a kölcsönösen kizsákmányoló kapcsolati rendszert favorizálja.

Ennek folyományaként, mára az emberi kapcsolatok kizsákmányolók és kizsákmányoltak viszonyává vált. Ahhoz, hogy elkerülhessük az ilyenfajta kapcsolatokat, és helyettük minőségi, tartós kapcsolatokat létesíthessünk, vissza kell térnünk azokhoz az értékékhez, melyeket az elmúlt évtizedekben, évszázadokban elvetettünk, és új fogalmakra cseréltünk. Újra fel kell fedeznünk az embert minden értékével együtt. A személyes érdekek helyett, magára a személyre kell helyezni a hangsúlyt.

A Debreceni Művelődési Központ az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2014-ben hat debreceni városrészben indított el közösségfejlesztő folyamatokat, amelyek célja a lakosok aktivizálásával és bevonásával a településrészeken élők helyi ügyek iránti elköteleződésének és cselekvési szándékainak feltárása, fejlesztése. Közösségi tervezéssel cselekvési terveket készítenek, amelyek hozzájárulhatnak az ott élők életminőségének javulásához, elősegíthetik a településrészek értékeinek feltárását.

A fejlesztésbe bevont városrészek: Kismacs, Nagymacs, Nagysándor-telep, Ondód, Pac, Tégláskert
A projekt első szakaszában megtörtént a településrészek meghatározó személyiségeinek, intézményeinek, civil szervezeteinek felkeresése, bevonása a helyi közösségfejlesztő folyamatokba. A közösségi beszélgetéseken és a közreadott véleménykérő lapok segítségével sok értékes gondolat fogalmazódott meg a tenni akaró helyi lakosok által. Ezekre alapozva elkészültek a városrészi cselekvési tervek, és minden városrészben megvalósult legalább egy, a helyi közösség által leginkább támogatott program.
A közös munka eredménye, hogy a pályázati program folytatásához elkészült a második félév városrészenkénti közösségfejlesztési terve.
Ennek egyik fontos eleme a helyi közösség által tervezett és szervezett közösségi akció, rendezvény, amelynek keretében az alábbi programok valósulnak meg:
„Mi-Magunkért” – közösségi programsorozat a debreceni városrészekben
2014. október 11‒28. között :

I. KISMACSI ÉRTÉK NAP - 2014. október 11.
Kismacsi Közösségi Ház
     „MENTSÜK MEG A JÁTSZÓTERET”!-
    „MOZDULJ az egészségedért!” –egészségmegőrző programok, mérések
GASZTRÓ ÉRTÉKEINK, Főzőverseny, kemencézés
KÉZMŰVES bemutatók, foglalkozások
SZÍNPADI PROGRAMOK – helyi előadókkal
A SZEREDÁS együttes műsora – táncház

II. Szüreti Mulatság Nagymacson - 2014. október 18-án,
Nagymacsi Közösségi Ház
Szüreti felvonulás, Kemencézés, szőlőpréselés, szalonnasütés, kézműves foglalkozások, népi játékok, CSŐSZ-király választás, Hajnalcsillag Nyugdíjas klub műsora, SZÜRETI BÁL hajnalig
III. NAGYSÁNDOR  NAPOK - 2014. október 17-18.
Október 17., péntek
Nagysándor-telep, Nagysándor József Általános Iskola

Rendhagyó történelem óra, Műveltségi vetélkedő, rajzverseny és kiállítás
Kézműves bemutató és játszóház a Debreceni Művelődési Központ Tímárház- Kézművesek Háza népi iparművészeinek közreműködésével
      Október 18., szombat
1848-as futóverseny minden korosztályban- Reformkori főzőverseny a        Nagysándor József Általános Iskola udvarán
ORSOLYA NAPI VIGASSÁG - 2014. 10. 25.
       Debrecen-Ondód, Közösségi Ház
       A nap folyamán felelevenítődnek az Orsolya naphoz kötődő néphagyományok.
Programok:
     - főzőverseny - süti vásár - kézműves foglalkozások (káposztafaragás)
     „Nyúl”-futás   (futóverseny) - haditorna bemutató - íjászkodás
     - Szeredás népzenei együttes koncertje, táncház
       ORSOLYA bál
      IV.PACI CSALÁDI HALLOWEEN PARTY-2014. október 28.
     DMJV Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Pacikerti Területi Irodája
    arcfestés, kézműves udvar (mécses tartó készítése, töklámpás, pókháló szövése,      csontváz készítése), maszk vagy boszorkány kalap készítése, lufibohóc, Halloween-totó, jelmezverseny, játékos vetélkedők.

Forás:
http://www.megoldasok.hu/vav/kapcsolatok_cikk.htm

Cimkék: 
Teteje