Közmunkások alkalmazása idénymunkákra

 

Közmunkások alkalmazása idénymunkákra

Október 31-ig jelenthetik be a következő évre vonatkozó egyszerűsített foglalkoztatási szándékukat a gazdálkodók, ennek köszönhetően tervezhetőbbé téve az átjárást a közfoglalkoztatás és az idénymunka között – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A közfoglalkoztatási törvényt alapul vevő, egyszerűsített foglalkoztatás jövő évre vonatkozó szándékának bejelentésére október 31-ig van lehetőség. Ez azt a célt szolgálja, hogy a jövő évre a Belügyminisztérium és az állami foglalkoztatási szerv az idénymunkával érintett terminusokban úgy tervezhesse meg a közfoglalkoztatási programok létszámait, hogy elegendő számú aktív státuszú munkát kereső személy állhasson a foglalkoztatók rendelkezésére. Igen jelentős odafigyelést igényel a közfoglalkoztatási programok szervezésénél, hogy a mezőgazdasági idénymunkák idején a közfoglalkoztatási programok keretében felvett munkavállalók számára a közfoglalkoztatás és az idénymunka között biztosított legyen a flexibilisebb átjárhatóság.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a kormányzattal megegyező álláspontja, hogy a közfoglalkoztatási programok és a helyi idénymunkák közt optimális összhangnak kell lennie, amely biztosítja a mezőgazdasági munkák időre történő elvégzését. Hogy így történjen, ehhez a gazdálkodók aktív közreműködésére is szükség van. A 2018-as évre tervezett egyszerűsített foglalkoztatás október 31-ig esedékes bejelentéséhez még nem kell napra és főre megállapítva közölni az igényt, elegendő, ha a termesztett növényi kultúra vegetációs tulajdonságainak és a korábbi évek időjárási tapasztalatainak figyelembevételével megadják a munkáltatók a lehetséges munkaerőigényüket. A bejelentésnek az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási, illetve fővárosi kerületi hivataloknál lehet eleget tenni.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az előzetes bejelentés nem jár foglalkoztatási kötelezettséggel, vagy bármiféle elvárással. Az október 31-ig előzetesen bejelentett igénylésben egy kalkulált számot kell leadni, amely nem jelenti azt, hogy kötelezően ki is kell a járási hivatalnak közvetítenie az álláskeresőket, hanem csak egy várható keretet megadni az ésszerűbb tervezhetőség érdekében. A munkáltatóknak opciót biztosítanak arra is, hogy a valós, egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaerőigényüket egyenesen, annak felmerülése előtt (amikor már előre pontosan tudni vélik, hány főre van szükségük) az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (illetve fővárosi kerületi) hivatalok számára bejelentsék.

Teteje