Lízingtréning párpercben

 

Lízingtréning párpercben

A legfontosabb tudnivalók azautólízingről

Tavaly év végén elfogadott őszi adócsomag 2019. január 1-től még kedvezőbbé teszi a vállalatok számára a cégautóbérlést.Mostantól nem kell útnyilvántartást vezetni ahhoz, hogy a bérletidíj áfájának 50 százalékalevonható legyen.A vállalatok számára tehát egyre több előnnyel jár, ha lízingkonstrukcióban használják a gépjárműveket. Többféle típusúlízing létezik azonban, ezért a vállalkozásoknak célszerű előre tájékozódniuk, melyik éri meg számukra a legjobban. ALeasePlanszakértőimost összefoglalják a legfontosabb tudnivalókat és különbségeket.

Az áfaszabályok módosításával ez év január 1-jétőla magán és üzleti célra is használt céges járművekesetében a bérletidíj áfájának legalább 50 százalékavisszaigényelhető. Ha a vállalkozás ezt az elszámolást választja, akkor a továbbiakbanaz üzleti célú gépkocsihasználat esetében nem szükséges az üzleti használat alátámasztása.Aki mégis ragaszkodna a pontos elszámoláshoz, az továbbra is megteheti, hogy nyilvántartást vezet az üzleti utakról, és azoktényleges arányában gyakorolja a levonási jogot. Ez logikusan azokban az esetekben éri meg, ahol az üzleti utak aránya meghaladja az 50 százalékot.Érdemes azonban alaposan áttekinteni a lehetőségeket, mert vannak olyan lízingkonstrukciók, ahol nemcsak a bérleti díj, hanem a kapcsolódó szolgáltatások áfatartalmának 50 százaléka is visszaigényelhető. A LeasePlan egy rövid összefoglalóval segít a döntésben.

Nyílt, zárt, tartós

A lízing szó hallatán a legtöbb embernek az jut eszébe, hogy befizet egy bizonyos összegű önerőt, használatba veszia járművet, fizeti a havi törlesztőrészletet, majd a futamidő lejártávallesz egy saját autója. Ez azonban nem minden lízingtípusnál működik így.Az előbbi definícióa zárt végű pénzügyi lízingre igaz – ahol továbbra sincs lehetőség a havidíj áfájának visszaigénylésére –, mígnyílt végű pénzügyi lízing eseténa futamidő végén az ügyfél eldöntheti, hogy a maradványérték kifizetésévelszeretné-e megvásárolni a kocsit. Ezek a konstrukciók hasonlóan működnek, mint egy hitel azzal a különbséggel, hogy a tulajdonjog a szerződés ideje alatt a lízingbe adónál van.

A harmadik, egyre népszerűbb lízingtípus az operatív lízing, más néven tartós bérlet, ahol a tulajdonos végig a lízingcég, az autó bérlője pedig a futamidővégén piaci értékenmegvásárolja vagyvisszaadja a járművet. Ebben a konstrukcióban a bérlő nemcsak autót lízingel, hanem egy teljes, hozzá kapcsolódó szolgáltatáscsomagot.

Operatív lízing esetében afix havidíj a bérleti díjon túl az egyéb kapcsolódó szolgáltatások (pl.:karbantartás, gumicsere, biztosítás, csereautó, adók stb.) ellenértékét is tartalmazza, ezért hosszú távon lehet vele előre tervezni. Nincs tehát váratlanul felmerülő vagy rejtett költség. Ezenkívülnem kötelező az önerő, tehát a vállalkozásnak nem kell lekötnie pénzügyi forrásait, helyette beforgathatja üzleti tevékenysége fejlesztésébe.Ha azonban úgy kedvezőbb a cég számára, akkor az önerős operatívlízing-konstrukciót is választhatja, így némi szabad forrás felhasználásával kedvezőbb havidíjjal juthat új autóhoz, ésgyorsabban lecserélheti használt gépkocsiját. Ráadásul a januárban életbe lépett új szabályozás értelmében az önerő áfájának 50 százalékát is visszaigényelheti.

A tartós bérlet estében végig ugyanabban az érdekkörben marad az autó, ezért a bérbeadó sokkal gondosabban tartja karban, hiszen érdekelt abban, hogy a használat végén minél magasabb legyen a maradványérték. A bérbevevő csak a nettó beszerzési ár és a várható maradványérték különbözetét fizeti meg a havidíjakban.A futamidő lejárta után a jármű visszakerül a bérbeadóhoz,és így a szerződéskötéskor rögzített maradványérték esetleges változása a flottakezelő cég kockázata.A futamidő végén a bérbevevő vagy alkalmazottja, aki esetleg a gépjármű használója volt, dönthet úgy, hogy az autót megvásárolja, erre azonban csak az aktuális piaci áronvan lehetősége.
Operatív lízing az egyszerűség jegyében

A tartós bérlet az adminisztráció szempontjából is könnyebbséget jelent azegyéb konstrukciókkalszemben. Ebben az esetben ugyanis a bérbeadó könyv szerinti nyilvántartásábanszerepel az autó.A bérbevevőnekcsak egyszámlaérkezik havonta, mivel a havidíj minden költséget tartalmaz. A havidíj ellenértékeként a lízingbe adó gondoskodik minden szolgáltatásról, a kötelező szervizektől kezdve a gumiabroncsok szezonális cseréjén át egészen az esetleges kárügyintézésigés az ideiglenes csereautóig.

A pénzügyi lízingformáknála bérbe vevőnek kell intézniea használatból eredő operatív, napiügyeket vagya cégautóadó és a gépjárműadó bevallását, befizetését, ami jelentős adminisztrációt jelent, és összességében sok időt és pénzt emészt fel.

Pénztárcára szabott autófinanszírozás

Mivel a tartós bérlet adminisztrációja egyszerűbb, és a havidíj minden szolgáltatást és adófizetési kötelezettséget tartalmaz, az autók kezeléséhez nincs szükség külön munkaerőre. Ennek köszönhetően – a cég méretétől és a lízingeltgépjárművek számától függően –az adott alkalmazotti létszám más feladatok ellátására fordítható.Emellett a LeasePlanügyfelei számára non-stop elérhető, onlineönkiszolgáló felületet is biztosít az ügyintézéshez, amelyen keresztül minden egy helyen, kényelmesen kezelhető, beleértve a kötelező szervizeket, a műszaki vizsgákat, az esetleges büntetések és károk ügyintézését és a szerviztörténet áttekintését. A nagyobb ügyfeleknekgyakran dedikált flottamenedzsert is biztosít a flottakezelő, akia lízingbe vevő cég saját irodájában áll a gépjárműhasználók rendelkezésre.

Ha a vállalat működéséhez elengedhetetlen az autóhasználat, mindenképpen érdemes mérlegelni, milyen formában éri meg legjobban a finanszírozás. A lízing futamideje alatt számos különböző költség felmerülhet, ezért érdemes ezeket a döntés előtt összegyűjteni, és a különböző lízingcégek kínálatában összevetni a havidíjak által lefedett szolgáltatásokkal. Egy-egy lízingajánlat esetén a havidíjból gyakran hiányozhatnak olyan elemek, melyek afutamidő alatt komoly plusz költséggéadódhatnak össze.Érdemes tehát figyelni, hogy a cégek neautomatikusan a legolcsóbb ajánlatot válasszák, hanem azt, amelyik magában foglalja a vállalkozásuk gépjárműhasználati igényeit leginkább lefedő szolgáltatásokat.

A LeasePlanről

A LeasePlan 1,8 millió autót üzemeltet több mint 30 országban. A több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező vállalat küldetése, hogy ügyfelei számára a legmagasabb szintű, jövőálló flottaszolgáltatásokat nyújtsa, és rugalmasan biztosítson számukra bármilyen autót, bármikor és bárhol. Ezáltal az ügyfelek a saját tevékenységük fejlesztésére koncentrálhatnak.  

A LeasePlan két jelentős és bővülő piacon tölt be vezető szerepet: a LeasePlan üzletág keretében új autókat Car-as-a-Service lízingszolgáltatásként értékesít, CarNext.com üzletágával pedig a prémium minőségű, három-négyéves használt autók piacára koncentrál. A vállalat lízingtevékenysége a gépjárművek teljes életciklusára kiterjed a vásárlástól a finanszírozáson és üzemeltetésen át egészen a teljes körű szervizszolgáltatásig, amelyeket általában három-négyéves futamidejű szerződések keretében biztosít. A CarNext.com a legmegbízhatóbb használt autók teljes Európát lefedő digitális piactere, melynek segítségével bárki bármikor és bárhol könnyedén juthat a LeasePlan és partnerei flottáiból származó használt autókhoz.

Az 1994-ben alapított LeasePlan Hungária Zrt. a LeasePlan Corporation NV csoport tagja, és Magyarországon a flottaüzemeltetés egyik vezető szakértője. További információért keresse fel a vállalat weboldalát: leaseplan.com