Még igénybe veheti a munkahely teremtési támogatást

munkahely teremtési támogatás
 

Még igénybe veheti a munkahely teremtési támogatást

A mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt 10 milliárd forint összegű nyílt pályázat már augusztus elseje óta elérhető. A pályázat 2017. szeptember 15-én fog lezárulni.

Az év legnagyobb érdeklődését kivívó pályázat augusztus elején indult útjának. A program abban segíti a kkv-kat, hogy új eszközöket, gépeket szerezhessenek be, de a támogatást fordíthatják ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is. A munkahelyteremtő támogatás nyújtható regionális beruházási támogatás jogcímen illetve csekély összegű (de minimis) támogatásként is.

A támogatás mértéke regisztrált álláskeresőnél új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet az összeg. Új munkahelyenként a vállalatok kiközvetített álláskereső foglalkoztatásánál 500 ezer forint, míg 12 hónap alatti kizárólag közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személynél 800 ezer forint a támogatás új munkahelyenként. A kedvezményezett járásokat illetve településeket tekintve új munkahelyenként 400 ezer forint kiegészítés járhat.

A támogatásokat tekintve:

-          Mikro-, kis-, és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházására 2017.09.15-ig lehet pályázni augusztus elsejétől. A fenntartási kötelezettség 3 év, a projektet 2018. szeptember 30-ig kell megvalósítani, és legalább 25% saját forrás szükséges.

-          Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás regionális jogcímnél maximum 120 millió forint, ugyanebben a jogcímben, de hátrányos régióban maximum 240 millió forint. Csekély összegű jogcímnél maximum 200.000 EUR vehető igénybe, új munkavállalóként 1.500.000 forint, amit növelni is lehet, közvetített álláskereső foglalkoztatásánál 500.000 ft/fő, az elmúlt egy évben közfoglalkoztatott jogviszonyban alkalmazottaknál 800.000 ft/fő, kedvezményezett járásban 400.000 ft/fő, csekély összegű támogatásnál pedig 100% vehető igénybe.

-          Pályázhatnak azok a mikro-, kis-, és középvállalkozások, akik legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznek, illetve amelyek üzleti tervükben bemutatják a foglalkoztatás és a projekt megalapozottságát.

-          Kizárható az a vállalkozás, ami az NFA korábbi kötelezettségeit nem teljesítette határidőre, az elmúlt fél évben csoportos létszámleépítése volt, tartozása van a NAV felé, nincs munkaügyi bírsága az elmúlt két évből, mezőgazdasági vállalkozás, amelynek éves árbevételének 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott, negatív a saját tőkéje, illetve a saját törzstőkéje a legkisebb jogszabályban előírt mérték alá csökkent.

-          A támogatás igénybe vehető eszközbeszerzésre, immateriális javak beszerzésére (kivéve a szoftvert), építési tevékenységre illetve ingatlan vásárlására, bérlésére.

-          Kötelező vállalás, hogy legalább 2 főt teljes munkaidőben foglalkoztassanak a megvalósítási helyen, a beruházás befejezése után 90 napon létszámbővülés legyen, 2 év folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget vállal megtartva létszámát. Egyéb kötelezettségnek minősül a közbeszerzési kötelezettség és építésnél az engedélyeztetési eljárás megkezdése.

-          A kedvezményezetteknek a beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozatot biztosítania kell fizetési számlájára vonatkozóan. Biztosíték lehet, a 120%-át jelentő garancia, ami feltétel nélküli és visszavonhatatlan egy hitelintézet által, továbbá 150%-át kitevő hitelbiztosítéki értéken megállapított, permentes, forgalomképes, nem lakás célú ingatlan. A biztosíték a fenntartási kötelezettség végét követő 60 napig kell biztosítania a pályázónak. 

Teteje