Magyar energetikai szoftver az ukrán villamosenergia piacon

magyar siker, energetikai szoftver, ukrán piac, villamosenergia
 

Magyar energetikai szoftver az ukrán villamosenergia piacon

Újabb energetikai szoftver exportsiker regionális együttműködésben

A magyar IP Systems Zrt. – alvállalkozóként az osztrák Siemens – és a Smart Tech cég bevonásával szállítja az ukrán villamosenergia-hálózat kiegyensúlyozói, piacüzemeltető és elszámoló rendszerét az Ukrenergo számára. A több mint 2 milliárd forint értékű, a Világbank által finanszírozott alkalmazásfejlesztési projekt várhatóan 2019 őszére valósul meg. Az IP Systems ezt követően 5 évre kapott megbízást az ukrán villamosenergia-piacot Európa vérkeringésébe is bekötő rendszer üzemeltetésére.

Ukrajna az Energiaközösség társult tagjaként vállalta, hogy energiapiacát az Európai Unióban érvényes szabályok szerint mielőbb megnyitja. A piaci résztvevők számára azonos feltételeket biztosító transzparens működést a „Kiegyensúlyozó Piac és Kapcsolt Szolgáltatások” nevű szoftvercsomag hivatott megteremteni, mely a teljes ukrán villamosenergia-piac napi működését és elszámolását is kezeli. Az ukrán villamosenergia-átviteli rendszert üzemeltető Ukrenergónál bevezetendő megoldás kifejlesztésével végül a jelentős nemzetközi energetikai szoftverfejlesztő tapasztalattal rendelkező magyar IP Systems Zrt.-t és az osztrák Smart Tech-et bízták meg. A magyar vállalat TSO-IP nevű rendszerére, valamint az osztrák Smart Tech és Siemens kapcsolódó szoftverére épülő új megoldást az IP Systems várhatóan 1 év alatt készíti el és helyezi üzembe.

Európai lesz az ukrán áram

„A megoldás a villamosenergia-piaci átvitelirendszer-üzemeltetők európai hálózata (ENTSO-E) által támasztott követelményeknek megfelelően fogja biztosítani a napi üzleti folyamatok kezelését, elszámolását. Lényegében az ukrán árampiac európai uniós elveken kezd el működni, ami összességében azt is jelenti, hogy a szoftver az átláthatóság, a piaci alapokon megvalósuló függetlenség irányába való elmozdulásban segíti az ukrán árampiacot, és egyúttal hozzájárul a hálózat üzemeltetési biztonságának növeléséhez is. A rendszer alapját képző szoftverkomponenseket egyébként már Ausztriában, Bulgáriában, Kazahsztánban, Koszovóban, Macedóniában, Magyarországon és Svájcban is használják” – emelte ki Füzi Ákos, az IP Systems Zrt. vezérigazgatója.

A megbízással az IP Systems a régió legnagyobb villamosenergia-piacának számító Ukrajna meghatározó informatikai szállítójává válva tovább növeli kijevi irodája létszámát. A fejlesztőcég a szerződésben vállalt 5 éves üzemeltetésbe és támogatásba helyi mérnököket is bevon majd, de a rendszerfejlesztés teljes egészében a magyarországi fejlesztőbázisra alapozva zajlik.

 Forrás:sakom.hu

Kapcsolódó webcímek:

https://ipsystems.hu

https://ua.energy/

Az IP Systems Zrt.-ről

Az IP Systems Zrt. energiapiaci megoldásokra szakosodott tanácsadó és szoftverfejlesztő vállalat, megoldásait az energiarendszer üzemeltetői, nagy- és kiskereskedői egyaránt használják. A több mint 10 éve fennálló, magyar menedzsment tulajdonban levő vállalkozás termékeit a régió több országában – így pl. Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Görögország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Svájc – használják.

A Smart Tech-ről – smart technologies Management-Beratungs-und Beteiligungsgesellschaft m.b.H.

Az 1999-ben alapított osztrák vállalkozás informatikai megoldásokat kínál a liberalizált energiapiacok számára. A Smart Tech kereskedelmi platformját használja az osztrák villamosenergia- (APCS) és gázpiac (AGCS), a tanúsítványkezelési megoldása fut az EXAA spot piacán. A régió több piacán használják aukciós megoldásait: Ausztria, Bulgária, Németország, Kazahsztán, Koszovó, Macedónia és Svájc. A Smart Tech az osztrák menedzsment és az Atos Origin tulajdonában levő vállalat.

Az Ukrenergóról

Az Ukrenergo Nemzeti Energiavállalat az ukrán villamosenergia-átviteli rendszer üzemeltetője. Ebben a minőségében a legnagyobb villamosenergia-átviteli rendszert üzemeltető vállalat Kelet-Európában. Döntő szerepet játszik a villamosenergia-átvitelben és a villamosenergia-piac üzemeltetésében 4 EU-tagállam (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) és 3 FÁK ország (Oroszország, Moldova, Belarusszia) között.
 

Teteje