Október végéig még bejelenthető ...

 

Október végéig még bejelenthető ...

A jövő évre tervezett egyszerűsített foglalkoztatás bejelentésére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A bejelentés október 31-ig tehető meg, így tervezhetőbbé válik a közfoglalkoztatás és az idénymunka közötti átjárás.

A közfoglalkoztatásról szóló törvény kimondja, hogy a jövő évre tervezett egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése október 31-ig tehető meg. A terv ezáltal az, hogy a Belügyminisztérium és az állami foglalkoztatási szerv úgy alakíthassa ki az idénymunkával érintett időszakokban a közfoglalkoztatási programok létszámait, hogy a munkáltatók részére megfelelő számú aktív státuszú álláskereső legyen. Rendkívül nagy gondot kell fordítani a szervezés során arra, hogy az idénymunkák idejében alkalmazott munkavállalók számára rugalmasabb legyen az átjárás a közfoglalkoztatás és az idénymunka között.

A kormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös álláspontja az, hogy megfelelő legyen az összhang a közfoglalkoztatási programok és a helyi idénymunkák között. Ezzel biztosítják, hogy a mezőgazdasági munkák időben el legyenek végezve.  A megvalósításhoz szükség van a gazdálkodók aktív közreműködésére is. A bejelentéshez most még elegendő, ha csak a lehetséges munkaerőigényünket jelzik a gazdálkodók. A bejelentés az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivataloknál tehető meg.

Az előzetes bejelentésről tudni kell, hogy foglalkoztatási kötelezettséggel nem jár, elegendő, ha csak egy tervezett számot adunk le. A munkáltatóknak arra is van lehetőségük, hogy a járási hivatalok felé bejelentség munkaerőigényüket (hogy pontosan hány főre van szükségük) közvetlenül felmerülése előtt. A kormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dolgozik továbbá a szabályrendszer gyakorlati igényekhez és a változó munkaerő-piaci helyzet kialakításán is.

Teteje