Stressz helyett mosolygás

tanácsok stressz ellen
 

Stressz helyett mosolygás

Mindannyiunk életében előfordul, hogy nyomás alá kerülünk többféle helyzet okán. Ilyenkor felborul a belső egyensúlyunk, nyugalmunk, fontos hormonok távoznak el a szervezetünkből. Tartós betegséget is okozhat, például emelkedhet a vérnyomás, izzadni kezdünk, vagy csökkenhet a szexuális vágy. A stressz azonban csökkenthető néhány módszer segítségével.

1.      Lélegzés: Mély, tudatos lélegzéssel több oxigént tudunk a szervezetünkbe juttatni, így megszabadulhatunk a stressztől, elengedhetjük a bennünk rejlő pánikot és félelmet. Nyugodt légzéssel elkerülhetjük a feszültségeket, logikusan tudunk gondolkodni. Hasi légzés gyakorlatot például 4 másodpercen át tartó beható légzéssel lehet végezni, amelyet 8-16 másodpercig is tarthatunk utána. A kilégzés pedig akkor jó, ha minél lassabb.

2.      Zene: A zene által aktiválni tudjuk a dopamint. A dopamin jó érzéseket nyújt nekünk, a stresszhormonunk alacsonyabb lesz, vérnyomásunk is csökken. A klasszikus zeneterápia van a legnyugtatóbb hatással szervezetünkre.

3.      Mosoly: A stresszt és a rossz hangulatot a mosolygás is elűzi. A vidámsággal is csökkenthetők a stresszhormonok.

4.      Masszázs: A leghatékonyabb és leggyorsabb stressz és feszültség oldó a kézzel történő masszírozás. Érdemes például a hüvelykujjunkkal körkörös mozdulatokkal dörzsölni a másikat, majd kezünk belső felületét gyenge nyomással.

5.      Tea: Ha oldani akarjuk a bennünk lévő feszültséget, akkor érdemes kávé helyett inkább zöld teát innunk, a tea ugyanis segít kiegyenlíteni a szervezetben lévő nyomást, megszabadít a nyugtalanságtól és a félelemtől is. A zöld tea egy thenan nevű aminosavat tartalmaz, ami segít lenyugtatni az idegeinket, mézzel pedig még hatásosabb. 

Cimkék: 
Teteje