Szeretik-e a vállalkozók a mesterséges intelligenciát?

mesterséges intelligencia, digitalizáció, robotizálás, automatizálás
 

Szeretik-e a vállalkozók a mesterséges intelligenciát?

Az EY Growth Barometer felmérése szerint a felső vezetők több mint a fele nem riad vissza a mesterséges intelligencia használatától, sőt úgy gondolják, hogy  az intelligens automatizálás és a gépi tanulás lesz a fellendülés hajtóereje. Emiatt 5-10 %-os növekedésre számítanak bevételeikben. Tavaly még nem voltak ennyien optimisták, most viszont egyetlen egy válaszadó sem számít visszaesésre.

A vállalkozók  másképp látják az automatizálásban rejlő lehetőségeket. 73 %-a a válaszadóknak már már most is használja vagy két éven belül fogja használni a mesterséges intelligenciát. A robotizálás és a digitalizáció úgy gondolják, segíti majd a vállalatokat a fejlődésben.

Nem félnek, hogy a gépek elveszik a munkát az emberektől. Egyenlőre legalábbis a meglévő szakembereket a mesterséges intelligencia kezelésére kell átképezni.

A kiberbűnözés és a hekkertámadások veszélyeit azonban még nem igazán veszik komolyan. Csak 6% érzékei a kockázatot, mely veszélybe sodorhatja a céget és akadályozhatja a növekedést. A megkérdezettek 7 %-a tervezi, hogy pénzt is fog költeni megelőzésre és védelemre. Attól tartanak többen (kétharmad arányban), hogy a digitalizáció a társadalomban előre nem látható, negatív változásokat hozhat illetve az iparágak összemosódása aggasztja őket.

Azok a cégek, amelyek folyamatosan képesek fejleszteni üzleti modelljeiket és rugalmasan tudják majd az ügyfelek –akár gyorsan – változó igényeihez igazítani, sikeresebbek lehetnek, mint az „ellenálló” társaik.

Az optimizmus arra sarkallja a vállalatokat, hogy bővítsék alkalmazottaik körét a következő egy évben.

Az arány a tavalyi 13 százalékról idén 39 százalékra ugrott.

mesterséges intelligencia, digitalizáció, robotizálás, automatizálás

Teteje