Váratlanul éri a negyedik ipari forradalom a magyar cégeket

4. ipari forradalom hatásai
 

Váratlanul éri a negyedik ipari forradalom a magyar cégeket

A negyedik ipari forradalom átformálja majd a társadalmat, amiben meghatározó szerepük lesz a vállalatoknak. A Deloitte Insights kutatása alapján azonban a felsővezetők közül kevesen hiszik, hogy a saját cégük felkészült az Ipar 4.0 lehetőségeire.

Jelenleg a negyedik ipari forradalom korszakában élünk, ez alapjaiban formálja át a gazdaságot, a társadalmat és a munkahelyeket is. Az Ipar 4.0 számos lehetőséget kínál arra, hogy létre jöhessenek a digitális vállalkozások, amik több és pontosabb információkkal hozhatnak döntéseket. Ilyen lehetőség többek között a fizikai és digitális technológia, a fejlett elemzőrendszerek, a mesterséges intelligencia, a kognitív technológiák, és a dolgok internete.

Kérdés azonban, hogy vajon mennyire készültek fel a cégek az új időszámításra, hogyan látják a szerepüket, helyüket a társadalom átformálásában és az új ipari forradalomban. A kutatásban több vállalati vezető is részt vett, akiknek 87%-a szerint az Ipar 4.0 nagyobb stabilitást és egyenlőséget hoz majd a gazdaságban. De tudnak-e élni a cégek ezekkel a lehetőségekkel? A megkérdezetteknek csupán 14%-a gondolja úgy, hogy a vállalata felkészült a lehetőségek kihasználására és kiaknázására.

A kutatásban megkérdezetteknek ráadásul csak a negyede véli úgy, hogy rendelkezik azzal a tudással és munkaerővel, amivel érvényesülhetnek az új ipari forradalomban. A vállalkozások azonban elszántak, hogy a fejlesztés útjára lépjenek. 84% nyilatkozta azt, hogy mindent meg fognak tenni a vállalatuknál, hogy az Ipar 4.0 kihívásaihoz megfelelő munkaerővel rendelkezzenek.

Mérth Balázs, a Deloitte tanácsadási üzletágának vezető partnere elmondta, hogy komoly vita tárgya manapság az, hogy a fejlett technológiák, a robotok tulajdonképpen mennyi helyet is vesznek el az emberektől, és akik elveszítik az állásukat, ők mihez kezdenek ezután. De azt sem felejthetjük el, hogy a fejlődés új lehetőségekkel is jár. Erre kiváló példa az Egyesült Királyság, ahol 800 ezer munkahely szűnt meg a technológiai fejlődés miatt 2001 és 2015 között, viszont ennek révén 3,5 millió új állás jött létre.

Major Dóra, a Deloitte gyártó vállaltoknak nyújtott üzleti tanácsadási szolgáltatásokért felelős menedzsere pedig hozzátette, hogy a folyamatok átláthatóságával, az okos gyárak hatékonyabbak, agilisabban működnek, jóval nagyobb az alkalmazkodóképességük és kevesebb a termeléskiesésük. Bár hazánkban a vállalatok nagy része még nem lépett a megvalósítás fázisába, azonban egyre többen vizsgálják ezt a kérdéskört. Első lépésként főként azoknak a lehetőségeknek a beazonosításában kérnek segítséget, amik rövid távon is fejlődést, megoldást jelentenek számukra.

4. ipari forradalom hatásai

Teteje