A Wizz Air új útvonalai

 

A Wizz Air új útvonalai

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága a mai nappal öt új útvonalat indít összekötve Budapestet öt nyugat-balkáni fővárossal: Szkopjével Macedóniában, Podgoricával Montenegróban, Tiranával Albániában, Pristinával Koszovóban és Szarajevóval Bosznia-Hercegovinában. A járatokat a Wizz Air a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt koncessziós beszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjeként, közszolgáltatási szerződés keretében üzemelteti.

Az új útvonalak a várakozások szerint a jövőben fellendítik majd Magyarország és a Nyugat-Balkáni országok közötti üzleti és gazdasági kapcsolatokat, felpezsdítve a kétirányú turizmust.

A nemrég bejelentett asztanai és a mostani új útvonalakkal együtt, a Wizz Air már 11 új útvonallal bővítette 2017-ben a folyamatosan növekvő budapesti hálózatát. A légitársaság így már 62 várossal köti össze Budapestet Európában és azon kívül is. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar főváros nyújtja a legváltozatosabb kínálatot az egész WIZZ-hálózatban.

Magyarország vezető légitársaságaként a Wizz Air folyamatosan azon dolgozik, hogy bővítse hazai hálózatát. A légitársaság jelenleg két magyarországi bázist üzemeltet Budapesten és Debrecenben 12 repülőgéppel, mindemellett a vállalat több mint 1000 munkatársat foglalkoztat hajózó személyzet, légiutas-kísérő, irodai és támogató munkakörökben. 2016-ban a Wizz Air 3,7 millió utast szállított alacsony viteldíjas magyarországi útvonalain, ami meghaladja bármely más légitársaság korábbi forgalmát Magyarországon és 23%-os éves növekedésnek felel meg. A 2016-os adatok szerint a légitársaság közvetve több mint 2800 helyi munkahelyet támogatott a magyar gazdaságban**.

A Wizz hazai hálózata már 68 útvonalat kínál Európa-szerte és a kontinensen túl 29 országgal kapcsolva össze Budapestet és Debrecent.

A budapesti sajtótájékoztatón Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elmondta: „A nyugat-balkáni régió fővárosaiba indított öt új, stratégiailag fontos útvonalunk ismételten megerősíti elkötelezettségünket Magyarország iránt. Az ország de facto nemzeti légitársaságaként hiszünk abban, hogy új szolgáltatásaink segítenek élénkíteni a gazdasági és üzleti kapcsolatokat, valamint tovább javítják Budapest elérhetőségét. Az eddig bejelentett járatokkal együtt 2017-ben eddig már összesen 11 új útvonallal bővítettük budapesti kínálatunkat, összekötve a magyar fővárost 62 vonzó desztinációval. Magyarország iránti elkötelezettségünkhöz híven a jövőben is további új lehetőségeket hozunk az országba megfizethető útjaink révén.”

Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a következőket mondta: „Magyarország a déli nyitás politikája jegyében újra kívánja építeni pozícióit a nyugat-balkáni országokban is. A szakminisztérium és a koncessziós eljárásban nyertes légitársaság közötti tárgyalások tavaly novemberben zárultak le. Néhány hónapon belül megszülettek a járatindításokhoz szükséges kétoldalú államközi megállapodások is. A diplomáciai, külgazdasági, kulturális és turisztikai kapcsolatok szorosabbra fűzésének feltételrendszere ugrásszerűen javul azzal, hogy idén áprilistól Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia és Montenegró fővárosába heti két alkalommal közvetlen légijáratok indulnak Budapestről.”

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: “A Budapest Airport örömmel üdvözli a Wizz Air új, nyugat-balkáni járatainak elindulását, hiszen ezek az útvonalak évek óta hiányoztak a budapesti repülőtér desztinációs kínálatából. Ezeknek az új repülőjáratoknak nemcsak Magyarország, hanem Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegro és Koszovó népe számára van óriási jelentősége, hiszen hozzásegítenek az európai kapcsolatok megerősítéséhez. A légiközlekedési kapcsolatok mindig jótékonyan hatnak a gazdasági kapcsolatok fejlődésére.”

Cimkék: 
Teteje