Déri Múzeum január

 

Déri Múzeum január

Dátum: 

2017 január 05, csütörtök - 18:15

Helyszin: 

Debrecen, Déri tér 1.

Helyszin: 

KIÁLLÍTÁSOK

 

Megújult állandó kiállítások

 

Munkácsy Terem

 

„Formába öntött forradalom” – 1956 emlékezete
 időszaki kiállítás
Helyszín: Déri Múzeum – Zoltai Lajos Terem
A kiállítás megtekinthető: 2016. október 21.– 2017. január 15.

56 Egy végtelen mondat...
időszaki kiállítás 
Helyszín: Déri Múzeum – Galéria és Kupolaterem

A kiállítás megtekinthető: 2016. október 21.– 2017. január 15.

 

Bethlen Gábor és Debrecen
időszaki kiállítás
Helyszín: Déri Múzeum – Kupolaterem
Látogatható 2017. január 31-től

Déri Frigyes hagyatékának legegységesebb része a numizmatikai kollekció. A 3200 darabból álló gyűjteményt az teszi különlegesen értékessé, hogy átfogó képet nyújt a magyar pénzverés történetéről. A Déri Múzeum 85 veretet őriz Bethlen Gábor fejedelem korából. A  kollekcióban 31 aranyérme található, ezek közül több numizmatikai ritkaságnak számít. A múzeum új, időszakos tárlatán az értékes érmék mellett Bethlen Gábor okleveleit és a fejedelemről készült ábrázolásokat is megismerhetik a látogatók.

 

PROGRAMOK

 

2017. január 7. (szombat) 14.00–15.30

Mese a daruról - japán kultúra és művészeti szakkör gyerekeknek

Déri Frigyes gyűjteményéhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás

A részvételhez regisztráció szükséges!

Jelentkezni lehet: csoke.kitti@derimuzeum.hu e-mail címen vagy a 06 20 339 3840 telefonszámon.

 

A daru fontos szerepet tölt be a japán kultúrában, a művészetekben. A szakkörön a gyerekek megtudhatják, mi is az a szenbazuru és vajon milyen jelentést hordoz a daru mint szimbólum? A résztvevők érdekes tanmeséken és történeteken keresztül fedezhetik fel a kiállítóteret. A foglalkozás során origami darut hajtognak és japán dalt is hallhatnak majd .

 

2017. január 20. (péntek) 17 óra

Pákh Albert Utazás Debrecenben című könyvének bemutatója

Helyszín: Déri Múzeum, Díszterem

 

Milyennek látta Debrecent a 19. század közepén egy jó tollú humorista író, Pákh Albert? Az Utazás Debrecenben című írásából, melyben a vidéki élet kisszerűsége ellen tiltakozott, megtudhatják. Az író látásmódját árnyalja Lakner Lajos írása Pákh Albert különös és nehéz életéről, Bényei Miklós tanulmánya a város akkori művelődési állapotairól és Papp József munkája a korabeli városképről. Humoros, érdekes, komoly és tanulságos a több mint száz év után újra megjelent írás. A kötetet Orosz István professzor mutatja be a Déri Múzeumban.

 

 

2017. január 21. (szombat) 14.00–15.30

Szépségidea Japánban régen és most - japán kultúra és művészeti szakkör felnőtteknek

A részvételhez regisztráció szükséges!

Jelentkezni lehet: csoke.kitti@derimuzeum.hu e-mail címen vagy a 06 20 339 3840 telefonszámon.

 

Szépségideál az Edó korban, smink  régen és  ma.... A foglalkozáson a szépítkezéshez nélkülözhetetlen kellékekről, kiegészítőkről  hallhatnak a résztvevők,  de megismerkedhetnek a különféle stílusjegyeket hordozó japán maikók, geikók, oiranok,  gyaruk és loliták sminkjeivel is. Végül mindenki elkészítheti saját hajdíszét.

 

 

A DEBRECENI IRODALOM HÁZA ÉS A MEDGYESSY FERENC EMLÉKMÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI ÉS PROGRAMJAI

(Debrecen, Péterfia u. 28., Tel.: 52/413-572)

 

 

KIÁLLÍTÁSOK ÉS PROGRAMOK

 

Álmodó magyarokTörténetek Debrecen irodalmából

A Déri Múzeum állandó irodalmi kiállítása

 

2014-ben nyílt meg a Debreceni Irodalom Háza. A Déri Múzeum irodalmi gyűjteményéből megrendezett „Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából” című állandó kiállítás maradandó élményt nyújtva mutatja be a debreceni kötődésű híres írók, költők életét. Eredeti kéziratok, könyvek és irodalmi relikviák ragadják magukkal az érdeklődőket. Látható többek között Petőfi Sándor Dalaim című versének kézirata, Jókai Mór Sárga rózsa című regényének kéziratoldala, Csokonai Lillájának gyűrűje, és Szabó Magda tükre. A kiállítást virtuális elemek, számítógépes játékok teszik izgalmassá és szórakoztatóvá.

 

 

„Önéletrajz, mit lapozni sem kell...”

Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása

 

A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc hagyatékát. A gazdag életműből immár harmadik alkalommal, megújult kiállítótérben helyeztük el közismert szobrait, rajzait, domborműveit. A kiállítás első egységében Medgyessy Ferenc életének korai évtizedeihez kötődő, és annak legfontosabb eseményeit idéző művei szerepelnek. Majd a Százados úti műterem rekonstrukciója fogadja a látogatókat, ahol egykor alkotásai születtek. A szobrász ötven éven át dolgozott e műterem falai között, itt formázott plasztikái időrendi sorrendben láthatók.

Áthaladva a műtermen, az itt elhelyezett szobrok között, a művek tematikai csoportokban szemlélhetők meg. Külön hangsúlyt kapnak a táncoló alakok megörökítésére és a ló kecses formájának, mozdulatainak plasztikai megragadására irányuló szobrai, a Déri tér allegorikus szobrainak tervei és további, Debrecen köztereit díszítő plasztikáinak vázlatai. Az emlékkiállítás közel kétszáz rajzokból, domborművekből, körplasztikákból álló csoportja azokkal a szabadtéri művekkel válik teljessé, amelyeket a városban tett séta alkalmával tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítást gazdag, archív film- és hangfelvétel, illetve fotóanyag színesíti.

 

PROGRAM

 

2017. január 25. (szerda) 16.30

Kölcsey Ferenc lakhelyei Debrecenben

Papp József és Balogh László helytörténetkutatók vetített képes előadása
 a Magyar Kultúra Napja alkalmából
Helyszín: Debreceni Irodalom Háza (Péterfia u. 28.)

 

www.derimuzeum.hu; www.modemart.hu

 

 

 

 

Teteje