Debrecen Gladiators

 

Debrecen Gladiators

Debrecen Gladiators

A Debrecen Gladiators Amerikai Futball Klub 2004-ben jött létre, debreceni fiatalok valamint a belga állampolgárságú Trabelsi Karim kezdeményezésére. A Klub 2005 óta egyesületként működik debreceni székhellyel.
A Debrecen Gladiators a magyar amerikaifutball, kezdetektől meghatározó, a Divízió I-ben szereplő csapata. A legelső megrendezésre kerülő Hungarian Bowl döntőjét, a Debrecen Gladiators játszotta a Budapest Wolves ellen 2005. november 11-én Budapesten. A Gladiators, Junior csapata mellett Cheerleader Team-el, valamint kitűnő és országos összehasonlításban a legnagyobb szurkolói táborral rendelkezik. A csapat főbb erényei az összetartás, a nemes küzdőszellem és a kitartás.

Gladiátorok a Debreceni Egyetemen
Mérföldkőhöz ért az amerikai futball a cívisvárosban. A már több, mint 6 éve létező helyi csapat eddig is számos egyetemistával erősítette sorait, ám a 2011/12-es tanévtől hivatalosan felvehető testnevelésóraként is elismerik a hallgatóknak.
Az amerikai foci ez idáig is jelen volt a város sportéletében, viszont most szeptembertől az egyetemi testnevelés palettáját szintén színesíti, s innentől még vonzóbb lehet a diákoknak. Mint annyi más edzéslehetőségnél a debreceni klubon belül előfordult már, hogy hallgató és oktató a pályán egyenrangú partner lett, s bár a katedránál megmaradt a protokolláris magázó forma, az öltözőben sokkal kedélyesebb sporttársi viszony alakult ki. Így értékelte ezt a felfrissült egyetemi sportvezetés is, és Lenténé Puskás Andrea (központvezető, Testnevelési és Sportközpont  – Tudományegyetemi Karok) segítségével bekerültek a Gladiátorok a „campusra”.
Az amerikai focinál, mint a többi 14 fizetős kurzusnál, az indexet aláíratni félév végén az egyetemi rendszerben és az oktatónál kell. A sikeres záráshoz a HUNGAROFIT próba teljesítése kötelező, ám ismerve a csapat erőnléti edzéseit könnyűszerrel leküzdhető lesz.
Az amerikai foci játékképe sokfajta testfelépítésű és gondolkodásmódú embernek nyújt lehetőséget arra, hogy csapattagként megtalálja a maga pozícióját. Az irányítótól a futókon és elkapókon át a falemberekig mindenféle készség változik. Így lehet ugyanazon gárda hasznos tagja egy jó kombinatorikus készségekkel megáldott, nyurga dobó, egy atletikusabb sprinter és egy statikus szerepet vállaló izomkolosszus. A társadalom legkülönbözőbb részeiről jönnek játékosok: diákok, fizikai munkások, informatikusok, hivatásos katonák, reklámszakemberek vagy épp felsőoktatásban oktatók. Ráadásul három külön csapatformában egymást váltva 11-11 játékos áll fenn egyszerre a pályán (mint az európai labdarúgásnál): védő, támadó vagy épp a speciális egység. Ha csak ezt számoljuk – az esetleges átfedések nélkül –, az már eleve háromszor tizenegy ember, ha feltételezzük, hogy senkinek nincs cseréje. Ezért van, hogy egy mérkőzésre nevezett játékosok száma akár elérheti a 55 főt. Ezt az is indokolja, hogy a négy negyed nagyon szakaszos az igénybevételt tekintve, a labda játékba kerülése után 6-8 másodpercig mindenkinek minden poszton száz százalékot kell nyújtani fizikálisan és szellemileg, így az egymásután, többször, hirtelen fellépő terhelés nagyon sokat kivesz egy-egy szereplőből. Ezért ideális játékos jelöltek az egyetemi fiatalság, akik mind mentálisan, mind fizikálisan a legtöbbet tehetik hozzá a sikerhez.

Edzések időpontjai:
Kedd 17:50
Csütörtök 17:50
Vasárnap 13:50
Az edzések helyszíne a Gázvezeték utcai salakmotor pálya
 

A Debrecen Gladiators főbb eredményei
2005- I.Hungarian Bowl - Ezüst érem
2006- II. Hungarian Bowl- Ezüst érem
2006- I. Blue Bowl- Ezüst érem
2007- III. Hungarian Bowl - Ezüst érem

A 2012. évi Veritas Gold - MAFL Divízió II. osztályú magyar, felnőtt, férfi amerikai futball bajnokság hátralévő mérkőzései:
június 10.     Debrecen Gladiators-Budapest Wolves2 (hazai)
június 17.     Újpest Bulldogs-Debrecen Gladiators
A mérkőzések helyszíne a Gázvezeték utcai salakmotor pálya

Térkép: 

Teteje