Debreceni Búvárklub

 

Debreceni Búvárklub

Debreceni Búvárklub

Egyesületünk 1958-ban alakult Debreceni Víziklubként (2008-ban megrendezésre került az 50 éves találkozónk). Később MHSZ Debreceni Könnyűbúvár Klub, 1992-től pedig Debreceni Búvárklubként fogadjuk a sportolni vágyókat és megrendelőinket.
Kezdetben vízitúrázás keretében, majd később egy kapott palack és reduktor, valamint saját készítésű uszony és szemüveg segítségével megkezdhettük a csend világának megismerését. Gyorsan bővülő tagságunk egyre több helyen csodálhatta meg a mélység szépségeit és vált irigyelt felfedezővé.

Az igazi elismerést az 1970-es nagy árvíz hozta meg klubunknak. E sajnálatos esemény bebizonyította, hogy nem csak kedvtelés a búvárkodás, hanem a különleges képzettség miatt számos területen bevethetőek a búvárok. A sport mellett árvízvédelmi munkákon, karsztvíz kutatásokon, zsilip-tisztításokon edződött csapatunk az ország egyik legnagyobb és legjobban felszerelt búvárklubját hozta létre. A karsztvízkutatás következtében megismerkedtünk a barlangászat rejtelmeivel is. Létrejött a barlangász szakosztályunk, ahol barlangászok és búvárok közösen fedezhetik fel a cseppkövek birodalmát.
Ez a másik képesség tett alkalmassá bennünket arra, hogy a búvármunkák után alpintechnikával is tudjunk bármilyen munkát végezni. E két szakterület kombinációja olyan munkák elvégzésére tesz alkalmassá bennünket, ami az országban kevés cégnek adatik meg.

2007. júniusában megkezdtük a NAJADE gumiuszonyok kizárólagos forgalmazását világszerte, amellyel jelenleg is több világrekordot tartanak az uszonyos élsportban, és mára a világ minden pontján használt, közkedvelt sporteszközzé vált.

Vállalkozásainkat azért végezzük, hogy a színeinkben sportolókat támogatni tudjuk. Uszonyosúszó-szabadidős búvár-, úszó-barlangász-, valamint fogyatékos szakosztályainkban mintegy 300 gyermek és felnőtt sportol.

Élsportolóink rangos helyezéseket érnek el Világ- és Európa Bajnokságokon, Világ Kupákon és különböző nemzetközi, illetve országos bajnokságokon. Napjainkban a térségünk egyetlen „vizes” felnőtt világbajnoka, Senánszky Petra (www.senanszkypetra.hu) is a saját nevelésű, világklasszis versenyzőink közé tartozik, csak úgy, mint Kosina Gergő, aki 2012-ben szerzett junior világbajnoki címet.

Ugyanakkor számunkra nem csak az élsport a fontos. 2002-ben kezdtük el a fogyatékos gyermekek mozgáskoordinációját javító programunkat illetve a babaúszást is. Ezzel teljessé vált a gyermekek sportolási lehetősége korosztálytól függetlenül.

A barlangászkodáshoz kedvet érzőket minden csütörtökön várjuk klubnapjainkon 17.00. és 19.00. óra között, míg a búváraink minden hónap első péntekjén gyűlnek össze szintén 17.00. órától a klubban.
Az úszóink és uszonyosúszóink  a Debreceni Sportuszodában, valamint a Tócóskerti uszodában, fogyatékos úszóink a volt HÁÉV uszodában, míg a babaúszás résztvevői a Gyógyfürdő termál részén találhatnak meg bennünket.

Szeretettel várjuk mindazokat, akik kíváncsiságot és bátorságot éreznek e különleges sportok iránt.
A klubnapokat a Búvárklub épületében, a Garay u. 5. szám alatt tartjuk.
Klub nyitvatartás: 9:00-13:00-ig

Elérhetőségeink:
Cím: Debrecen, Bartók Béla út 60, 4031
Moravecz János: +36 (30) 96-76-080
Erdélyi Gabriella: +36 (20) 96-87-234
E-mail: debrecenibuvarklub@debrecen.com

Szakosztályok és vezetőik:
Kókai Dávid (uszonyosúszó)
Moravecz János (úszó)
Ujvárosi Péter (szabadidő búvár)
Péter Zoltán (barlangász)
Papp Viktória (babaúszás és fogyatékosok sportja)

 

 

Térkép: 

Teteje