Öt befektetés állami támogatással

Befektetések állami támogatással
 

Öt befektetés állami támogatással

Számos befektetési termékre lehet állami támogatást igénybe venni, ehhez viszont legtöbbször egy konkrét megtakarítási cél szükséges, hogy párosuljon. Megmutatjuk, hogy tudod a befektetésed állami támogatását maximalizálni.

Lakástakarék-pénztár

Ha lakást szeretnénk venni, egy lakástakarék-pénztáron keresztül ambiciónkat az állam 30 százalékkal támogatja, 4-10 éves időtartamra lehet ilyet indítani. Ennek kapcsán két fontos dologra kell figyelnünk:
Az állami támogatás felső határa 72 000 forint,
ezt mindig az aktuális éves befizetésre adják meg.

Ezért, ha tőkearányosan maximalizálni szeretnénk a lakástakarék hozamát, érdemes négy évre megkötni a szerződést, évi 240 000 forintos befizetéssel, mivel az aktuális éves befizetésen kívül a fennmaradó pénzre csak a betéti kamatot (1-3%) kapjuk meg.

Fontos még, hogy az LTP-ben felhalmozott pénzt lakásvásárlásra, felújításra lehet csak elkölteni, ha ezt nem tudjuk számlákkal igazolni, csak a betéti kamatot kapjuk kézhez.

Nyugdíjcélú megtakarítások

A másik cél, amit az állam támogat, az öngondoskodás nyugdíjas éveinkre, itt 20 százalékos SZJA-jóváírást adnak, viszont ennek maximuma magasabb, mint az LTP esetében. Konkrét mértéke attól függ, hogy milyen termékbe fektetünk be.
Önkéntes nyugdíjpénztár esetben 150 000 forint,
nyugdíjbiztosítás esetében 130 000 forint,
NYESZ-számla esetén 100 000 forint az újonnan nyitott számlákra járó állami támogatás, ha 2020 után vonulunk nyugdíjba.

Az LTP-hez hasonlóan, itt is csak az aktuális éves befizetésre jár az állami támogatás, ha ezt maximalizálni szeretnénk, a következő összegeket érdemes éves szinten befizetni a számlára:
Önkéntes nyugdíjpénztár esetben 750 000 forint,
nyugdíjbiztosítás esetében 650 000 forint,
NYESZ-számla esetén 500 000 forintot érdemes elhelyezni.

Nyugdíjcélú megtakarításokra összesen maximum 280 000 forintnyi SZJA-t lehet visszaigényelni az államtól.

Babakötvény

Ha gyermekünk számára szeretnénk félretenni, befektethetünk a Babakötvénybe, ami lényegében egy állami támogatással működő 19 éves futamidejű állampapír.

A babakötvényre éves 10 százalék állami támogatás jár, amelynek éves mértéke maximum 6000 forint (mint a többi esetben, a befizetésekkel arányosan), ezért ennek tőkearányos hozamát évi 60 000 forintos befizetéssel tudjuk maximalizálni.

Az állami támogatás mellett kamatot is kapunk az állampapírra, ez jelenleg 0 százalékos báziskamatot és 3 százalékos kamatprémiumot jelent.

+1: CSOK

Bár nem a befektetési kategóriában mozog, határozottan jó lehetőség bukkant fel az év elején, ez a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), amely bizonyos összegű támogatást nyújt a nagycsaládosoknak lakásvásárlásra, lakásbővítésre.

 

Forrás: portfolio.hu

Teteje