Adóbevallás - hogy kaphatunk vissza pénzt?

 

Adóbevallás - hogy kaphatunk vissza pénzt?

A személyi jövedelemadó bevallások leadási határideje május 20, péntek, éjfél. Érdemes körültekintően kitölteni és igényelni a nyugdíjpénztári befizetések után járó évi 20 százalékos, legfeljebb 150 000 forint értékű adó-visszatérítést.

A legnagyobb hazai nyugdíjpénztárnál, az OTP-nél összesen 1,1 milliárd forintnyi adó-visszatérítésre jogosultak a tagok a tavalyi befizetéseik után. Ez 30 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi értékhez képest.

A jogosultság mértékéről a pénztártagoknak idén év elején küldött igazolást a pénztár. 

A tavalyi évben egyébként rekordösszegű egyéni tagdíjbefizetés érkezett a pénztárhoz, így ennek megfelelően a tagok jelentős összeget igényelhetnek most adó-visszatérítés formájában. Ehhez nem kell mást tenni, mint jelölni az adóbevallásban, hogy szeretnénk, ha visszautalnák nyugdíjpénztári számlánkra az év elején, pénztárunktól kapott igazolásban található összeget.

Érdemes erre odafigyelni, mert a nem nyilatkozók számára ez az összeg elveszik. Ha azonban kérik a visszatérítést, akkor ennyivel is növelhetik a boldog nyugdíjas évekre szánt megtakarításaikat. – figyelmeztet a pénztár ügyvezető igazgatója, Nagy Csaba. 

A többi öngondoskodási formánál szintén van lehetőség 20 százalékos szja-visszaigénylésre az egyéni befizetések után, maximált összegben. A nyugdíj-előtakarékossági számlánál (nyesz) ez legfeljebb 100 ezer forint, a nyugdíjbiztosításnál pedig max. 130 ezer forint lehet, az egészségpénztáraknál pedig a plafon 150 ezer forint évente. Feltéve, hogy volt annyi fizetendő szja-nk, amiből ekkora összegeket visszaigényelhetünk.

forrás: http://24.hu/fn/penzugy/2016/05/19/adobevallas-igy-kaphat-vissza-150-ezer-forintokat/

 

Teteje