Adóváltozás 2018-ban

adózás 2018
 

Adóváltozás 2018-ban

Több változás is várható az idei évben. Alábbi cikkünkben az általános forgalmi adó (ÁFA), a népegészségügyi termékadó, a jövedéki adó illetve az idén bevezetésre került turizmusfejlesztési hozzájárulás változásai kerülnek bemutatásra.

Az Országgyűlés november közepén elfogadta azokat az új adószabályokat, amik az idei évre érvényesek. Ezek az új szabályok nagymértékben módosítják az eddigi adószabályokat. Most az általános forgalmi adó (ÁFA) kerül bemutatásra.

Szigorodnak a 2018. július 1-től bevezetésre kerültek tervezett valós idejű számlaadat küldési kötelezettség szabályai. Az ÁFA-tartalom 100 ezer forint feletti számláknál nemcsak a Magyarországon letelepedett cégeket érinti, hanem a Magyarországon csak ÁFA-regisztrációval rendelkező cégeket is.

A jogszabály tervezet az adatszolgáltatási kötelezettséget a papír alapú kézi számlákra is kiterjeszti. A papír alapú számláknál 5 napon belüli adatküldést írnak elő 100-500 ezer forint ÁFA-tartalom között, illetve 1 napos határidőt írnak elő 500 ezer forint ÁFA-tartalom feletti számláknál. Ha elmarad a jelentési kötelezettség, akkor a szankció akár 500 ezer forint is lehet számlánként, amit a bíróság határoz meg.

Cimkék: 
Teteje