Alig lesz elég valamire az állami nyugdíj

Nyugdíj
 

Alig lesz elég valamire az állami nyugdíj

Megnőtt az önkéntes magánnyugdíjpénztár vagyona, először azóta, hogy 2008-ban kitört a nagy gazdasági világválság.

Ismételten növekedni kezdett az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjainak létszáma az MNB adatai alapján. A válság évében és azt követően 2008-ban jelentősen csökkent a tagok száma, az idei első negyedévben azonban növekedést mértek, a 1,5 milliót is meghaladja a tagok száma.

A munkáltatók által történő befizetések idén is 8,34 milliárd Forintra tehetőek, míg az egyéni befizetések ~8%-kal növekedtek a tavalyi év első három hónapjához viszonyítva. Az első negyedévben így csaknem 14,5 milliárd Forint volt ez az összeg. 

Az egyéni befizetések az összes befizetés 7/10-edét adja, ami igen jó hír a pénztárakra nézve, hiszen ha a tagok a saját adózott jövedelmükből is tesznek be egy bizonyos összeget nyugdíjcélú öngondoskodásra, akkor kevésbé függnek majd az intézmények fennmaradási lehetőségei a cafetéria szabályok változásaitól.
A nyugdíj folyamatosan gyűlik a számlákon, az egyéni számlákon 1187,4 milliárd Forintnyi összeg gyűlt össze március végéig, ami számlánként 1 millió Forintnál is többet jelent. A vagyonkezelők az első három hónapban 26,8 milliárd Forintnyi hozamot termeltek, ami 2,3%-os növekedést jelent ebben a három hónapban, míg évente átlagosan ~9,5%-os hozamot eredményez.

Teteje