Amit az egészségbiztosításról tudni kell

 

Amit az egészségbiztosításról tudni kell

Fogalmak és szolgáltatások - Melyek is ezek? 

Egészségbiztosítás, egészségpénztár, magán egészségbiztosítás, betegségbiztosítás, összegbiztosítás, szolgáltatásfinanszírozó biztosítás – sokszor nem is tudjuk, mi a különbség (mint pl. egészségbiztosítás vagy egészségpénztár)

Több mint 20 évvel  ezelőtt indult az egészségpénztári rendszer. Az első szolgáltatás, amelyet az egészségünk érdekében vehettünk igénybe, vagy termékeket vásárolhattunk az egészségpénztári megtakarításainkból.
Mára legalább egy tucatnyi szolgáltatás közül választhatunk, amelyet egészségbiztosítási megtakarításokból finanszírozhatunk. Például bizonyos magánorvosi költségek, magán járó beteg ellátás, gyógyszertári vásárlások, előírt gyógyászati segédeszközök, otthoni gondozás és gyógy terápiás kezelések költségei.

Egészségbiztosítások

A magyarországi biztosítók először az összegbiztosításokat ajánlották műtéti térítések, kórházi napi térítések, súlyos betegségek biztosítására. Az esetlegesen bekövetkezett biztosítási eseményekre a szerződésben foglaltak szerint történik a kifizetés, amelyet mindig a biztosítóval szükséges előzetesen leegyeztetni,  figyelembe véve az esetleges önrészt is.

Összebiztosítást akkor érdemes választani, ha az igénybevevő rendelkezik akkora tartalékkal, amelyből előre meg tudja finanszírozni pl. a műtétet, mivel a biztosító csak utólag fizeti ki a biztosítási összeget.
A másik legismertebb egészségbiztosítási forma a szolgáltatásfinanszírozó biztosítás. Itt a biztosító a tényleges egészségügyi ellátás költségeit vállalja át. Az előre nem tudható költségeket is fedezi a biztosító korlátlanul. Jellemző, hogy ilyenkor a biztosító természetben szolgáltat, megszervezi az egészségügyi ellátást a szerződött magán egészségügyi intézményekben és finanszírozza azokat.

A biztosított szolgáltatások a következők: 24 órás asszisztencia, ellátás szervezés, időpont egyeztetés/gyors elérés, minőségi szolgáltatás (járó- és fekvőbeteg ellátás, korszerű diagnosztikai eszközök,  egynapos sebészet, betegszállítás) életkorhoz igazított szűrővizsgálatok lehetősége). Minden esetben az ellátásszervezőn keresztül történik az ügyintézés.  A biztosítási szolgáltatás a sürgősségi  ellátásokra általában nem terjed ki, ezeket a társadalombiztosítás intézi, ugyanúgy, mint a kórházi fekvőbeteg ellátást és a többnapos ellátást igénylő műtéteket is.

Ezen egészségbiztosítások államilag ösztönzött formái a munkáltatók által fizethető csoportos biztosítási csomagok, melyek adó- és járulék mentesek, és az egyénileg köthető csomagoknál kedvezőbb díjon érhetők el.
A munkáltatóknak érdemes átgondolni, hogy ilyen típusú támogatásban részesítsék dolgozóikat. Akik ezzel nemcsak egészségesebbek maradhatnak, de jobban kötődni fognak a cégükhöz.

Független Biztosítási és Pénzügyi Tanácsadó Iroda

Elérhetőségeink:
Iroda: Debrecen, Simonffy u. 5. (Hal-köz)
Nyitva tartás: hétfő-péntek 8:00-17:00
Tel/fax: 52-535-963
E-mail: flexcontact@t-online.hu
Web: www.flexcontact.hu

Teteje