Az építőipar és az állami pénzeső

 

Az építőipar és az állami pénzeső

Várhatóan januárban jelenik majd meg egy 20 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírás, amellyel az állam az ágazat gépesítését segíti majd. Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László szerint egy 550-600 milliárd forintos tételről van szó, amelynek teljesítésére képtelen az ágazat.

Az építőipar valószínűleg nem fog tudni minden rendelést teljesíteni jövőre, ez pedig feszültségeket okozhat majd a központi területeken. Hatalmas területi egyenlőtlenségeket is mutathat majd a konjunktúra eloszlása, hiszen valahol nincs jele az élénkülésnek. Az ágazat nem képes kielégíteni a jelenlegi 550-600 milliárd forintnyi megrendelés teljesítését, ezen felül pedig bővülniük is kellene.

Az ágazatban problémát jelent a létszámbővítés munkavállalói oldalon, hiszen – bár vanna segédmunkások, akik többnyire be sincsenek tanítva – még sincs további tartalék a munkaerőpiacon, csupán nagyobb összegekért lehetne szerezni. A lakások ráadásul 20-25 %-kal drágultak, az építőipart ebből azonban 9,3 %-nál több sem terheli. Koji László szerint sürgősen meg kellene hosszabbítani a kedvezményes lakás áfát, ezt azonban a kormány nem vizsgálja.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Makai Martina a következő évben megvalósítandó több 100 milliárd forintnyi energiahatékonysági beruházásról beszélt, aminek várhatóan az építőipar lesz a haszonélvezője. A szakpolitikus szerint az energiafelhasználás növekedése a gazdasági növekedés árnyoldala. mivel emiatt csökken a megújuló energia alapú energia részaránya, amelyet korábban vállaltak a teljes felhasználáson belül. Ez azt is jelenti, hogy újabb fejlesztésekre lesz szükség, amelyeket uniós és nemzeti támogatások is serkentenek.

Teteje