Az önvezető technológiáról 2.

önvezető autók, technológiai újítások, autonóm vezetés
 

Az önvezető technológiáról 2.

A válaszolók nagy hányada olyan fejlesztést lát az önvezető autókban, amely egyszerűbbé teszi és megkönnyítheti a mindennapi stresszes életüket. Olyan korban, amikor a jármű saját magát vezeti, a sofőrök legtöbbször az ablakon kitekintve élveznék a panorámát, és lazítanának (63 százalék), vagy éppenséggel utasaikkal társalognának (61 százalék). A felmérésben a leggyakoribb várakozások összhangja szerint a gépesített vezetés nagyobb komfortot és sokkal kevesebb idegeskedést jelent majd a volán mögött.

A jövőben a gépkocsik totálisan leveszik majd a kormányzás, a gázadás és a lassítás által rárótt terhet a sofőrről, ennek köszönhetően leginkább nagy távolságok (67 százalék) és szabadidős utazások alatt (61 százalék) tartják a legtöbb hasznot hajtó útitársnak. A megkérdezettek nagy többsége kézzel fogható javulást vár a komfort (68 százalék) és a közlekedésbiztonság terén is (60 százalék). Jó példa lehet a városi parkolóhely-keresés, mint szituáció. A Bosch felmérése egyúttal kinyilatkoztatja a legjobban kívánt önvezető funkciók listáját is. A legtöbben az autonóm parkolást mondták (65 százalék), továbbá a belvárosi területeken történő, automatizált parkolóhely-keresést (60 százalék), és a nagyobb dugókban történő, az önvezető járgánynak hála stressz kímélőbb közlekedést (59 százalék).

Az önvezető autókkal az eladások is nőhetnek
Az automatizált vezetés adta forradalmi alternatívák sok vevő számára az újonnan forgalomba állított autókat is kecsegtetőbbé változtathatják: a Bosch kutatásába a megkérdezettek 54 százaléka maradéktalanul egyetértett ezzel a kijelentéssel. Kimondottan a férfi válaszadók említették, hogy az új technológiai fejlesztések fontos tényezők lehetnek az értékesítéskor. 52 százalékuk úgy véli az önvezető technika nagyban erősítené az érdeklődésüket egy új autó vásárlása során.

A felmérés egyéb konzekvenciáit alapul véve általánosságban kimondható, hogy minél zsengébb korú a sofőr, annál inkább érdeklődést mutat, egy gépesített vezetési tulajdonságokkal bíró autó megvétele iránt.

Teteje