Az idei „menő” Cafeteria juttatások

 

Az idei „menő” Cafeteria juttatások

Adómentes juttatásként számíthatunk a megszokott kedvezményekre, de újabb vonzó juttatásokat is várhatunk. Számos olyan juttatás adóterhei viszont megnőhetnek, amelyek igen kedveltek voltak.

A tavalyi évhez képest módosuló, 2017-re vonatkozó új cafeteria szabályokat évvégén fogadta el az Országgyűlés. Alapjaiban változatlan, de bővült az adómentes juttatások köre, sőt a magas adóval járó elemeknél történt átrendeződések miatt nagyobb jelentőséggel bírnak.

Ez év első napjától nemcsak pozitív újítások, hanem bizonyos negatív változások is életbe léptek. A nagyon kedvelt cafeteria elemek, mint például az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet vagy az iskolakezdési támogatás, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és az egészségpénztár is kikerültek a kedvezményes juttatási körből és átkerültek legmagasabb, 43,66 százalékos csoportba.

Sajnos a legtöbb korábbi igen kedvelt juttatási forma átkerült a magasan adózó csoportba. Mindeközben a kockázati biztosítások, azon belül is az egészségbiztosítások nagyobb hangsúlyt kaptak.

Kedvező változásként sorolhatjuk fel - a munkáltató, és a munkavállaló számára is - az adómentesen adható juttatások körét. A többféle célra is felhasználható mobilitási és lakhatási támogatás az albérlet költségeire is fordítható (bizonyos feltételek mellett), ez a megemelkedett négyzetméter árak mellett sokaknak lehet segítség. Egy másik kedvező juttatási forma a bölcsődei szolgáltatások mellett már az óvodai költségekre is fordítható támogatás.

A legközkedveltebb adómentes juttatások közül a kockázati biztosítások még mindig maradnak a saját kategóriájukban.  Ezek a biztosítások havonta a minimálbér 30 százalékáig számítanak adómentesnek.

Az öngondoskodási hajlandóság nálunk még nem túl elterjedt, de a munkáltatónak érdemes ilyen típusú juttatásokban gondolkodnia, hiszen a dolgozók és családtagjaik számára hosszabb távon ez a juttatás ad egy biztonságérzetet, mely a munkavállalói lojalitást is kedvező irányba befolyásolhatja.

 

Egy teljesen új kedvezmény is elindult a 34,22 százalékos adósávban, miszerint évi 100 000 Ft-os összegkeretben már készpénzt is adhat a munkavállaló cafeteriaként.

Teteje