Az M2M hálózatok üzleti lehetőségei

 

Az M2M hálózatok üzleti lehetőségei

Ma már alapvető a gépek közötti kommunikáció. A technológia lényege, hogy az ennek segítségével létrehozott hálózatokkal a folyamatok hatékonyabbá és takarékosabbá tehetők. De tudnunk kell, hogy az okos eszközökhöz megfelelő kiegészítő elemek is szükségesek, anélkül nem érnek semmit.

Az M2M-ről, vagyis a Machine-to-Machine-ról úgy gondolják, hogy a Dolgok Internetének a nagyobb részét teszi ki, szélesebb körben alkalmazzák, mint például automatizálásban, szállításban, logisztikában, közművek ó, intelligens hálózatok illetve intelligens városok szektorában is. A technológia alapvető lényege, hogy rengeteg eszközt lehet csatlakoztatottá tenni, így információk küldhetők más gépekre a mobil- vagy internetkapcsolat révén. Ezzel a távfelügyelethez és az ellenőrzéshez tartozó folyamatok is hatékonyabbá válhatnak.

Ezek olyan szenzorok és megfigyelő készülékek, amelyek rögzíteni tudnak egy adott tevékenységet, az azokhoz kapcsolódó változásokat, összegyűjtött adatokat továbbítanak elemzési és a szükséges intézkedések megtétele végett internet protokollal működő hálózatokon keresztül. A gépek közötti kommunikáció további sikerét a protokoll új, 6-os verziója is meghatározza.

Az elmúlt években egészen jelentősen növekedett a piac, főként a fejlődő országokban, a csendes-óceáni térségben, illetve Latin-Amerikában. Ezeken a területeken egyre jobban terjednek a felhőalapú informatikai és az okos telefonos megoldások is, emellett egyre nagyobb szerepet kap a 2G/3G elérhetősége is. A legnagyobb potenciállal például Kína, India, Ausztrália, Spanyolország, és Brazília rendelkezik. Akadályok persze itt is felmerülnek, mint a szabványok hiánya, a nagymértékű induló beruházás, vagy a bizonyos technológiák használatához szükséges műszaki ismereteknek a hiánya. Valószínűleg több iparágban is megjelennek majd a különböző intelligens megoldások, és a felhő használata is fejlődhet a 4G és az 5G elterjedésével.

Az M2M piaca több komponens és kapcsolódó technológia szerint szegmentálható: kommunikáció, szenzorok, RFID, memória, működtető rendszerek, processzorok, 2G/3G, Ethernet, Power Line Communication, ZigBee, Wifi, stb. Ezek közül a ZigBee a legnépszerűbb, mert olcsó, energiafogyasztása optimális, időkímélő nem csak a felhasználói, de az üzleti szektorban is.

A fejlődés szempontjából Brazília tekinthető a legjelentősebbnek, mert a teljes piaci részesedés több mint 2/3-a az övé. Ennek ellenére több dolgon is javítani kell még, például a kiváló minőségű szélessávú kapcsolaton, a mobilinterneten, a felhőalapú szolgáltatásokon, és a Big Datát feldolgozó infrastruktúrán.

Az M2M megvalósításához tehát egészséges, a fejlődést elősegítő ökoszisztémát kell kialakítani a fejlődő országokban, különben csak egy lehetőség marad, ami egyszer majd elhozza az előrelépést. 

Teteje