Befektetés magyar módra

Befektetések
 

Befektetés magyar módra

Aki csak teheti, igyekszik befektetni valamibe a pénzét. Cikkünkben azt nézzük meg, milyen takarékossági formát választanak a két millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező magyarok, hova fektetik be vagyonukat, mi számukra a legfontosabb. 

Felmérés készült a két millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező magyarokról, akiknek 42%-a kulcsfontosságúnak tartja, hogy befektetett tőkéjüket ne tegyék ki kockázatoknak, 14%-nak fontos az azonnali hozzáférhetőség, 11%-nak pedig elsődleges szempontú a biztos hozam. A válaszadók egy része a lehető legmagasabb hozamot szeretné elérni, míg mások az a leglényegesebb, hogy ne bukjanak 5%-nál többet. Ezek eredményezték a hazai befektetők egyre nagyobb óvatosságát, alacsonyabb kockázatvállalását, a biztonságra való törekvésüket, és az alacsonyabb hozamelvárásokat.

Mindez azért lehetséges, mert az emberek elvárásai egyre jobban alkalmazkodnak az állandóvá vált alacsony kamatokhoz. A válaszadók nagyobb része reálisnak tekinti az 1-3% között elérhető kockázatmentes kamatot, míg a többiek ezt 5%-ra vagy még magasabbra tették. A felmérés azt is bizonyítja, hogy az ügyfelek kezdenek egyre tudatosabbak, és körültekintőbbek lenni befektetéskor.

A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek nem rendelkeznek elegendő információval a befektetési termékeket illetően, leginkább csak névről ismerik őket. A legismertebbek körébe az állampapírok, a befektetési alapok, a bankbetétek, a részvények, illetve a kötvények kerültek. Az ügyfelek elsődlegesen az állampapírokat és az ingatlanalapokat veszik igénybe, de keresettek a kötvényalapok is, a részvényalapok iránt való érdeklődés azonban csökkenő tendenciát mutat. A nagyobb megtakarítással rendelkezők 60%-a bankbetétet, 50%-a befektetési alapot, 39%-a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ), 35%-a pedig értékpapír számlát vett igénybe.

Teteje