A cég szíve a jó csapat

 

A cég szíve a jó csapat

Mi kell a cég sikeréhez? Többek között egy jó csapat, akik együtt tudnak dolgozni.
Összehangoltság, kölcsönös tisztelet, közös cél, a vezető követése, tiszta kommunikáció. Kicsit bővebben:

Amiről most olvashatnak, az mind fontos. Mondhatjuk, egyik fontosabb, mint a másik.
Talán legkevésbé fontos a kompetencia hisz mindenkit meg lehet tanítani valamire, de azért jó, ha van. Előny, ha már a csapat tagjai tanultak valamit az adott területen.
A jól szervezett munka és a tagok lelkesedése, sikerbe vetett hite kifejezetten támogatja a cég sikerét. Ezekről akár tanítani is érdemes, annyira fontosak.

Nézzük tovább, mi fontos még?

Mindenki tudja a helyét

Ha mindenki tisztában van a szerepével, amit egy adott projektben betölt, az egyértelművé teszi a dolgát és nem kell folyton kérdeznie, bizonytalankodnia. Halad a munkájával. Így könnyebb komolyan vennie a dolgát. Másrészt, ha arra a posztra kerül, mindenki, amiben ő a legjobb, ez szintén összehangoltabbá teszi a közös munkát.

Felelősségre vonhatóság

Ebben benne van maga a felelősségvállalás is, anélkül nem lehetne azt számon kérni. Emiatt biztosan jobban is figyel az egyén a munkájára. Ha vannak egyénileg felelős emberek, ez a részfeladatok átláthatóságát és nyomon követhetőségét segítik elő, ami pedig az egész projekt összefogását, sikerét segíti.

Ütemezés

Az ember célorientált munkájához feltétlenül szükséges az időbeosztás és a határidők meghatározása. Kell tudni a sorrendet, mihez mennyi időre van szükség, és mikorra kell elkészülnie az adott feladatnak. Ha ez megvan és valaki még össze is fogja mindenki más menetrendjét is – vagyis átlátja az egész projektet – nem csúsznak össze a határidők és nem terhelődik túl senki. Aki átlátja, azt is fel tudja mérni, hogy mikor szükséges átütemezni a menetrendet.

Tiszta kommunikáció

A kommunikáció az egyik legfontosabb eleme a csapatmunkának. Ha nem áramlik az információ, könnyen megbukhat a projekt. Minél nagyobb a csapat, annál jobban meg kell szervezni, hogy mindenki tudjon a fontos határidőkről, lássa a nagyobb képet is. Minden nap figyelni kell, hogy ne akadjon el a kommunikáció.
Ez különösen akkor fontos, amikor a különböző részprojektek résztvevői nem egyforma időbeosztásban dolgoznak.
Ha személyesen nem megy, használni kell a telefont, emailt vagy egyéb kommunikációseszközöket.

Praktikus feedback

Visszajelzés nélkül, gyakran előfordul, hogy észre sem vesszük és a rossz irányba indulunk. A jó csapatmunkának ez is része.  A rendszeres, fair feedback segít, hogy gördülékenyebb legyen a munka. Erre mindenkinek szüksége van, hogy tudja: még a cél felé halad.
A visszajelzés rendszerességét a projekt hosszához kell igazítani.
Minden projektnek van egy főfelelőse, aki a cég vezetőségével egyeztet, így ő is meg tud időnként győződni arról, hogy jó irányba halad az ügy.
Így, ha minden irányba áramlik az információ, sokkal kisebb a hibalehetőség. Az időben adott korrekció pedig segít hamar kijavítani az esetleges problémákat.

Mindenkinek látnia kell a célt

A csapat vezetőjének gondoskodnia kell arról, hogy mindenki megértse, tisztán lássa, mi a közös cél. Azt is segíteni kell, hogy ne is veszítsék szem elől mindvégig.

Inspiráció

A vezető dolga, hogy folyamatosan inspirálja a csapattagokat emlékeztetve őket arra, hogy amikor elérték a célt, annak milyen pozitív következményei lesznek. Érdemes egy-egy rész-sikert is megünnepelni. Így mindenkinek lesz saját öröme és motivációja végigvinni a projektet.

Teteje