Csökkenthető a munkaerőhiány a terhek enyhítésével

munkaerő hiány, terhek enyhitése
 

Csökkenthető a munkaerőhiány a terhek enyhítésével

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége közleménye szerint a béren kívüli juttatások, a pénztári megoldásokhoz nyújtott munkáltatói támogatások adókulcsa jövőre csökkenni fog az idei évhez képest, 44%-ról 40,71%-ra csökken. A 3%-os csökkentés a munkaerő megtartásában is fontos szerepet játszik.

A munkáltatók a dolgozók részére kedvezőbb adózási feltételekkel adhatnak majd béren kívüli juttatásokat jövőre, ugyanis csökkenni fog az adókulcsa többek között az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve az egészségpénztári tagságnak. A csökkenés mértéke nagyjából 3% lesz. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke, Dr. Kravalik Gábor örömtelinek véli a változást, hiszen jobbak, kedvezőbbek lesznek a feltételek mindenki számára.

A szervezet egy felmérést készített, ahol több mint 300 munkáltató véleménye alapján azt állapították meg, hogy a béren kívüli juttatásoknak igen nagy szerepe van a toborzásban, és abban is, hogy a munkáltató meg tudja tartani munkavállalóit. A munkáltatóknak a 61%-a ugyanezen az állásponton volt. Multinacionális, nagy cégeket és szervezeteket is megkérdeztek, nekik 74%-uk vélte úgy, hogy valóban a pénztári juttatásokkal tartható meg a munkaerő. Különösen fontosnak tartja ezt az eredményt az elnök, hiszen egyre jelentősebb a kereslet a munkavállalók iránt, mivel egyre nagyobb a munkaerőhiány.

Az ÖPOSZ felmérése alapján az is kimutatható, hogy a munkáltatók nagy része új ösztönzőket is bevezetne, ami lehetővé tenné a pénztárakon kívüli kedvezményes öngondoskodást a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésével. A munkáltatók 60%-a például szívesen bevezetné szervezetébe azt a konstrukciót, amelyet a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Pénzszövetség kínál, vagyis a magánszemélyeket és a vállalatokat is állami ösztönzőkkel segítenék az előtakarékosságban.

A munkavállalók a javaslat alapján a munkáltatói pénztári juttatás után is részesülnének adókedvezményben, abban az esetben, ha ők is vállalnak egyéni befizetést a munkáltatótól kapott juttatás mellett.  A kedvezmény nemcsak cafetérián belül, de azon kívül is érvényesíthető lenne. A szervezet révén megkérdezettek 65%-a azt nyilatkozta, hogy fontosnak tartja, hogy a munkáltatója az egészségtudatosságot is támogassa.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak évről évre jobb eredményeket mutatnak. Szeptember végén például az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona 1247 milliárd forintra volt tehető, ami az előző évhez képest 11,2 %-os növekedést jelent. Az egy tagra jutó átlagos vagyon is növekedett 11%-kal, 1,18 millió forintra. Az egészségpénztárak célja pedig, hogy nagyjából 3 millió ember napi egészségével összefüggő, önsegélyezési céljait finanszírozza.

Az ÖPOSZ elnöke elmondta, hogy az idei évben bizonyítottak, hogy a pénztártagok mennyire elszántak, és mennyire gondolják komolyan a megtakarítási céljukat. A tagok egyre több pénzt fizetnek be, amire az év végéig elérhető 20%, illetve a 150 ezer forintos adóvisszatérítés is motivál. Reménykedik továbbá abban, hogy minél többen választják majd az egyéni takarékoskodást, és hangsúlyosabb szerephez jut majd a munkáltatói szerepvállalás. 

Teteje