Csok-hatás Debrecenben: felszökő ingatlanárak

Lakáspiac Debrecen
 

Csok-hatás Debrecenben: felszökő ingatlanárak

2015 a lakáspiacon a visszatérés éve volt, bővült a fogalom, az árak kétszámjegyű emelkedést mutatattak. Ez a tendencia a jelek szerint nem áll meg, az árak tekintetében viszont egy mérsékeltebb növekedésre lehet számítani. Az idei évben kiadott építkezési engedélyek alapján az építkezési kedv is új erőre kapott, áprilisban és májusban kétszer több engedély került kiadásra, mint az előző év azonos időszakában. Az átadott új lakások száma ugyan csökkenést mutatott a 2015-ös adatokhoz képest, a jövőben viszont ennek jelentős növekedése várható. 

Számos beruházás indult Debrecenben

origo.hu

A forgalom az ország egyes területein eltérően alakult, a legnépszerűbb területeknek Budapest, Pest, Zala és Csongrád megye bizonyult. Hasonló kettéosztottság jelentkezett az eladási árak tekintetében is, a legnagyobb mértékben Fejér, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében drágultak az ingatlanok. Az országos átlagnál nagyobb növekedést tapasztaltak Békéscsaba, Debrecen, Szombathely és Veszprém Ft/m2 áraiban.

Érezhető lakásár emelkedés vidéken is

A lakáspiaci fellendülés nemcsak a fővárost érinti, 2016 első részében közel harmadával több ingatlan cserélt gazdát Budapesten kívül, mint 2015 végén. Az ingatlanpiac felvirágzása a vidéki nagyvárosokat is elérte, élénkült a kereslet és egyre több új beruházás indul. Az átlagárak között jelentős különbségek vannak, a fővárosban 500 ezer, a vidéki nagyvárosokban 3-400 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árakkal érdemes számolniuk a vevőknek. Debrecenben a legkeresettebb városrészek közé tartozik Nagyerdő, ahol a társasházi lakások 300-400 ezer Ft/m2 áron érhetőek el, a családi házak piacán Csigakert, Postakert, Kertváros, valamint a Hatvan utcai kert a legkedveltebb városrészek. Az év elejével életbe lépő otthonteremtést támogató lakáspolitikai intézkedések – az áfakulcs 5%-ra csökkentése és a csok - már éreztetik hatásukat. Debrecenben több beruházás is indult, kérdés azonban, hogy a most épülő, 400 ezer forintos négyzetméterár felett kínált lakások vevőre találnak-e.

Felszökő debreceni ingatlanárak

2015 január és 2016 január között az eladó debreceni lakások átlagos Ft/m2 árai dinamikusan – 20-22%-kal – emelkedtek. A családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai ennél jóval visszafogottabban – mintegy 6%-kal - növekedtek egy év alatt. 2016 január és május között országos szinten egy lényegesen mérsékeltebb -5-6%-os - változás mutatkozott. Ez a tendencia Debrecenben is érvényesült, a családi házak 3%-kal, a téglalakások – egy kisebb visszaesés után - 4%-kal, a panellakások pedig 7%-kal drágultak.

A családi házak 25%-kal drágábban, a téglaépítésű lakások több mint 20%-kal, a panellakások pedig 7%-kal olcsóbban érhetőek el Debrecenben az országos átlaghoz képest. A többi vidéki nagyvároshoz viszonyítva a város ingatlanárai magasnak számítanak, az egyes ingatlantípusok Békéscsaba és Nyíregyháza árainál 28-85%-kal drágábban, a budapesti áraknál 20-40%-kal kedvezőbben vásárolhatóak meg.

A Debrecenben elérhető 10+10 milliós feltételeknek megfelelő ingatlanok már most is rendelkezésre állnak, melyek megvásárlásához a csok mellé kedvezményes hitel vagy önerő megléte szükséges. A Debrecenben tapasztalható kínálat országos szinten magasnak számít, az érdeklődők számos ingatlan közül válogathatnak a különböző városrészekben.

Forrás: Ingatlannet.hu

Teteje