Emelkednek az innovációra félretett támogatások

 

Emelkednek az innovációra félretett támogatások

A kutatás-fejlesztés területe sosem tartozott a nagyon támogatott területek közé, a ráfordítások szintje alacsony volt. Ám most változás következhet, az EU ugyanis megemelte a ráfordítások mennyiségét, és úgy döntött, sokkal többet fordít a kutatás és fejlesztés programjaira.

Az innovációra költött ráfordítás szintje világszinten eltérő. Japánban 3-3,5% jut innovációra a GDP-ből egy évben, az Egyesült Államokban 2,5-3%, az EU 28 átlaga pedig szintén eléri a 2%-ot. Hazánk az előző évekhez képest lemaradást mutat, a tavalyi évben 1,39%-ot fordítottak K+F tevékenységre, ez ~468 milliárd Forintot jelent. Nemzeti innovációs stratégiánkban ezért változást tervez a kormány, 2020-ra a GDP 1,8%-át szeretnék K+F-re fordítani. Erre a célra ebben az időszakban (2014-2020) 1200 milliárd Forint áll rendelkezésre uniós alapokból és hazai forrásokból.

Idén 230 milliárd Forint vissza nem térítendő támogatást nyújt kutatás-fejlesztésre az NKFI Alap és az Európai Unió operatív programjai, amihez 200 milliárdnyi visszatérítendő keret is csapódik. A szakértők úgy gondolják, hogy mindenképp jobban kell figyelni arra, hogy kinek ítélik meg a támogatásokat, hogy valóban érdemi kutatásra, fejlesztésre fordítsa a nyertes cég.

Ma már a vállalkozások is fontosabbnak tartják az innovációt, és egyre több pénzt fordítanak erre a területre. A tavalyi évben 49,7%-ot fordítottak a kiadásokból kutatás-fejlesztésre összességében. A kutatóhelyek száma és a kutatással foglalkozók száma azonban csökkent az előző évhez képest. 6,4%-kal csökkent a kutatóhelyek száma, és 1,7%-kal a kutatással foglalkozóké.

Az állam idén igyekszik növelni a versenyképességet, módosítják például a startup cégek adókedvezményeit. Ez úgy néz ki, hogy 3 évig jár kedvezmény és a befektetés 25%-át kapja vissza az ide befektető cég, a vállalkozások pedig eldönthetik, hogy akarnak-e fejleszteni, vagy sem.

A kis-és középvállakozások számára 2016-ban 800 milliárd Forint vissza nem térítendő, és több mint 300 milliárdnyi kamattámogatott hitel vált elérhetővé, lehívhatóvá hazánkban. 2017-ben ez az összeg 730 milliárd Forinttal bővül, ebből 577,4 milliárd Forint vissza nem térítendő támogatás, 167,87 milliárd Forint pedig kedvezményes hitel. Ezekből az összegekből GINOP és VEKOP pályázatok már jelentek meg kapacitásfejlesztésre, innovációra, energetikára, informatikai fejlesztésekre. Januártól benyújthatók a pályázatok.

Teteje