Feltörekvőben az irodapiac

irodapiac, irodaberuházás
 

Feltörekvőben az irodapiac

Erőteljes növekedés figyelhető meg az ingatlan beruházásokban és az irodafejlesztésekben Magyarországon és Közép-Kelet-Európában egyaránt. A fejlesztések nagyarányú száma leginkább a piacon megjelenő hatalmas igényeknek köszönhető. A tavalyi évben például a nagy multikon kívül olyan kis- és középvállalkozások is kerestek új irodát, akik az elmúlt 5-7 évben nem mertek volna kockáztatni.

Két évvel ezelőtt alig volt felfedezhető nyoma annak, hogy a fejlesztők új projektekbe kezdtek volna, idén májusban azonban alig volt szabad 4000 m2-nél nagyobb egybefüggő irodaterület. Bár az utóbbi időben egyre több irodaberuházás vette kezdetét, az igényeket mégsem tudják követni a megjelenések. A kiadatlansági ráta szintén a kevés szabad területről nyújt tanúbizonyságot, ami 207 első negyedévében 9,2% volt. Az időben magukhoz térő fejlesztők az építkezésük elindításáig 60-70 vagy akár 100%-os előbérleti szerződéseket üthettek nyélbe.

A tavalyi évben számos új irodaház került átadásra, 2016 első felében 31 ezer m2-nél is több területet adtak át, míg év végén már 65 ezer m2-nél is több új fejlesztés történt. Vagyis, 2015-höz képest kétszeresére nőtt a beruházási arány. Az idei évben nagyjából újabb 100 ezer m2 új terület várható a beruházásokkal. A következő ében, 2018-ban pedig akár 250 ezer m2 új irodaterületre is számíthatunk.

A jövőbeli fejlesztéseknél várhatóan élesedik majd a verseny, sokkal nagyobb hangsúlyt kap majd a kiadásban a lokáció, a ház adottságai és a kínált szolgáltatások. A kérdés azonban az, hogy ez a lendület megmarad-e 2018 végéig, vagy sem, erről az időszakról azonban egyelőre óvatosan nyilatkoznak a bérlők is, és a fejlesztők is.

Teteje