Gál Sándor emlékverseny

 

Gál Sándor emlékverseny

Versenyfelhívás!

Tisztelt kollégák, tanulók, leendő versenyzők!

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Debrecen és Környéke Regionális Szervezete, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub, a Debreceni Pulykanapok rendezvény szervezői 2013-ben is, Immár XI. alkalommal rendezik meg a Gál Sándor Gasztronómiai Emlékversenyt.

Lehetőséget kívánunk teremteni felnőttek és tanulók számára, hogy e versenyen is emlékezzünk egy kiváló kollégára, chefre, mesterszakácsra és tanítómesterre, Gál Sándorra, aki sok fiatalt nevelt szakmánknak.

A szervezők szándéka nem csak a méltó megemlékezés, hanem az is, hogy az elmúlt évekhez hasonló módon színvonalas szakmai versenyt rendezzünk, melyből valamennyien tanulni tudunk.

A verseny Időpontja: 2013. június 8. szombat 7-15 óra között

A verseny helye: Debrecen  Kossuth tér- Piac utca.

A versenyen való részvétel feltétele: Időben leadott jelentkezés, a verseny kiírás feltételeinek elfogadása.

 

"A hagyomány tisztelete, a tiszántúli és a debreceni emberek táplálkozása, nagyanyáink izlése szerint."

 

Zsűri kéri a versenyzőket az alábbiak szigorú betartására:

A felnőtt versenyzőknek 30adag ételt kell készíteni, amelyből 25adagot, kóstoló jegy ellenében a közönség számára kell kiadagolni (kóstolóadag formájában).

A tanuló versenyzőknek 20adag ételt kell készíteni, amelyből 15adagot, kóstoló jegy ellenében a közönség számára kell kiadagolni (kóstolóadag formájában).

A versenyzőknek a kóstolójegyeket le kell adni a szervezőknek.

Aki a kóstoló jeggyel nem tud elszámolni azt a versenyből a szervezők kizárják

Harangszóra kész az ebéd (12óra)

Az elkészült ételből 2adagot a zsűri asztalára kell leadni, kóstolás és fotózás céljából.

A tányért, tálat, fa, vagy egyéb edényt a versenyző biztosítja az étel jellegének megfelelően

A megmaradt ételekkel a versenyzők rendelkeznek.

Egy étellel csak egy versenyző nevezhet!

 

Mivel az ételek nagy része kiosztásra kerül, így az ételhez szükséges nyersanyagok fő elemét a húsféleséget a rendezők biztosítják az előzetes tájékoztatásban közölt és a leadott lista alapján.

A versenyzők a verseny napján annak helyszínén (Rózsa utca, sarok) vehetik át reggel 8-órától az alapanyagot.

A versenyzőknek jelentkezéskor le kell adni az étel nevét, és az igényelt nyersanyag listát és 10före az elkészítendő étel pontos kalkulációját.

 

Az alábbiakat biztosítja a szervező:

Megkérjük a versenyzőket az anyaghányadok pontos betartására!

Pulykahús csontosan 20-dkg/adag

Pulykahús filé 0,12dkg/adag

Belsőségek 20dkg/adag

Egyéb húsféleségeknél a nyersanyag mennyisége ugyanilyen arányú!!

Más nyersanyagot pl. extra nyersanyagokat, különleges fűszereket, a versenyzők maguknak biztosítják!

A versenyhez a felszerelést, dekorációt, pl, sátor, esőesetére, ernyő, állvány, rostsütő, konyhai eszközök, tálalóeszközök, - a versenyzők hozzák magukkal.

A szervezők tűzifát, tűzteret, 1db sörasztalt paddal, biztosítanak a versenyzőknek.

A szakács zsűri az értékelésnél figyelembe veszi:

Megjelenés, újszerűség vagy hagyománytisztelet. Étvágygerjesztő, ízléses, elegáns megjelenés, modern stílus.A kiegyensúlyozott táplálkozás kritériumainak megfelelő összetétel. A felhasznált anyagok ízben, színben és arányokban harmonizáljanak. A tálalás legyen célszerű és könnyen adagolható.Az elkészítés legyen szakszerű, modern, a mai konyhaművészetnek megfelelően.A tálalás legyen pontos, tiszta! Ne használjon mesterséges díszítő anyagokat! Az egyes anyagok formázása és elkészítése ne legyen időpocsékoló. Nagyobb számú vendégeknek is kivitelezhető legyen.Törekedni kel az újszerű tálalási megoldásokra és a célszerűségre!A szabadtéri verseny értékelése folyamatos, a zsűri az ételkészítést, annak körülményeit is értékeli, az elkészülés után folyamatosan kóstol!

A nevezés határideje 2013. május 31.

Az elkészítendő étel kalkulációja leadási határidő: 2013. Május 31.

Nyersanyag igény leadási határidő: 2013. Május 31.

A nevezési lapot az info@barabasetterem.hu, vagy a tothchef@vipmail.hu E-mail címre kérjük elküldeni.

 

Díjazás: Arany, Ezüst, Bronz fokozat illetve oklevél, ezen kívül az 1. 2. 3. helyezetteknek tárgynyeremények is átadásra kerülnek.

Eredményhirdetés tervezett ideje: 14,30-15.30 órakor, a Kossuth téren felállított színpadon és előtte.

A verseny egy nagyrendezvény része, így a kísérők részére is érdekes lehet a jelenlét.

Sok program várja a vendégeket szombaton és vasárnap is! Pl, gyermekprogramok, népzenészek, néptáncosok, sztárvendégek fellépése.

 

Amatőr főzőcsapatok versenye (vasárnap) Vasárnapi közös ebéd a főtéren. Zenével!

Szeretnénk ilyen módon is teret adni a hazai és a regionális gasztronómia fejlődésének és a hagyományőrzésnek!

Debrecen, és a debreceni vendéglátók szeretettel várnak mindenkit!

 

Információ:

Barabás Zoltán   Éttermi mester  tel: 30/943-02-78

Boros László       Mesterszakács   tel: 30/466-29-09

Mile József          Mesterszakács   tel: 30/205-47-21

Tóth Lajos          Mesterszakács    tel: 30/495-73-51

A cikk partnere: 

Teteje