Hogyan is szerezzünk tőkét?

 

Hogyan is szerezzünk tőkét?

Ha vállalkozást akar indítani de nincs elegendő kezdőtőkéje és nem tudja, hogyan szerezze meg…

Magyarországon nagyon sok kreatív, vállalkozó kedvű ember van. Sajnos a pénz a gyenge láncszem a történetben. A legtöbb esetben hiányzik a kezdőtőke. A pénzszerzésben is jó a kreativitás. A sokféle lehetőség közül néhányat felsorolunk.

Mindenekelőtt kell készíteni egy üzleti tervet a költségek pontos meghatározásával és csak ezután elindulni megszerezni, ami kell hozzá.

Jó esetben van a családban legalább egy valaki, aki segít az üzleti tervben és tud tanácsot adni a továbbiakhoz. Ha pénzt nem is tud adni, de az ésszerű ötletek és üzleti stratégia kitalálása már fél siker. Ha jó a terv, életképes az ötlet, befektetőket is könnyebben találunk.

Utána mindenképpen mutassuk meg egy harmadik személynek is a terveinket. Több szem többet lát, sohasem árt egy kívülálló szempontja. Észrevehet hibákat vagy lehet újabb egy kiváló ötlete.

Segítsenek az angyalok

Nálunk még nincs annyira elterjedve, de egyre többen veszik igénybe segítségüket. Nem az égből jönnek, itt élnek köztünk és pusztán üzleti érdekek vezérlik őket. Viszont szinte mindent tudnak, ami kell a bizniszhez.

Keressünk olyan embereket, akiknek van kompetenciája, tapasztalata az üzletfejlesztés, adminisztráció, pénzügyek terén és nem utolsó sorban pénze. Ha őket sikerül meggyőznünk ötletünk életképességéről megsokszorozódik a siker esélye.

Az üzleti élet angyalairól elindítottunk egy cikksorozatot társportálunkon:

Az üzleti élet angyalai

 

Az angyalokkal való üzletelésnek a hátránya az, hogy általában évi 25–40% hozamot várnak el a segítségért cserébe úgy 3-4 év után.

 

„Társkeresés”

 

Lehet csendes és nem vállal semmilyen szerepet a cég vezetésében vagy lehet olyan üzlettárs, aki tudásával, lendületével vagy kapcsolataival, mint forrásokkal tesz hozzá a vállalkozás sikeréhez. Kereshetünk egy befektetői csoportot is az interneten, ami beválhat. Mindegy, hol keresünk, ha találunk, alaposan és körültekintően járjunk el, hiszen minden választásnak meg van a maga kockázata. Minden esetben tisztában kell lennünk azzal, hogy az üzletben nincs barátság és ez nem egy párkapcsolat. Nincsenek olyan alkuk benne és egy cseppet sem szentimentális. Viszont az itt is igaz, hogy a sikerhez össze kell csiszolódni, megismerni egymást, és mindkét félnek változni, ha szükséges.

 

Az Inkubátor esélyei

Már terjednek az inkubátorházak, melyek az induló vállalkozások segítésére hivatottak. Szolgálhatnak telephelyként, irodaként, de el tudják látni az adminisztrációs feladatokat is (titkárság, könyvelés). Mielőtt Inkubátort választunk, járjunk utána, vállalkozásunk segítésére alkalmas lesz-e.

 

Tömeges finanszírozás

 

Van még egy érdekes és hasznos lehetőség, amikor a tömeg támogat. Minél szimpatikusabb az ötlet, annál több jöhet össze. Ilyen platformok, mint a Kickstarter vagy az Indiegogo kis kezelési költség fejében (általában 5%) ad esélyt, hogy az interneten megszavaztassuk ötletünket. Klikkeléssel voksolhat a közönség, így mikrotámogatást adva összegyűlhet némi pénzmag. Ez nem utolsó sorban felér egy piackutatással, amiért a nagy cégek nagy összeget fizetnek ki. Ez a módszer eléggé időigényes és szintén megvannak a kockázatai, de vannak már sikeres példák is.

 

Olvasson utána!

 

Itt egy szoftveres projektet, itt egy sikeres termékfejlesztést, itt pedig egy társadalmilag is hasznos projektet mutatunk be.

 

Forrás: Piac és Profit

Teteje