Hogyan védekezzünk a zsaroló vírusok ellen?

 

Hogyan védekezzünk a zsaroló vírusok ellen?

A Kaspersky Lab felmérése szerint idén hatszor annyi a virtuális térben történő zsaroló támadás, mint egy éve. Európában szinte minden harmadik cég panaszkodott erről. Mi a megoldás? A megelőzés. De hogyan?

A zsarolóvírusok fenyegetései különösen érzékenyen érintik a vállalkozásokat, hiszen az így is nehéz piaci helyzetben állandóan őket érő anyagi károk és adatlopások miatt veszélybe kerül maga a cég. Még a magánszférában is károkat okoznak az ilyen támadások.

(Tavaly év elején itthon is komoly károkat okozott egy ilyen.)

A támadások jöhetnek belső hálózatról vagy külső adathordozóról, de gyakran lehet találkozni a weben terjedőkkel is. A világon a leggyakoribb támadások az ukrán felhasználókat érik, majd Izrael, Szerbia és Görögország, valamint Dél-Afrika következik. Szlovénia vagy Spanyolország sem marad ki a sorból, viszont az Egyesült Királyságnak és Csehországnak valamiért kevesebb része van az ilyen jellegű támadásokból.

Ahogy fejlődik a technika és maguk a fejlesztők egyre kifinomultabbá válnak, a fenyegetések is egyre szaporodnak. A fenyegetést elszenvedők 40%-a kifizeti a váltságdíjat, amelyet a támadók követelnek. Mindenáron meg akarják menteni az adataikat, de ezzel csak vonzóbbá válnak, mint préda. (Talán, ha nem félnének annyira, könnyebben meg tudnák magukat védeni.)

Úgy néz ki, hogy az eddig megismert Trójai vírusok kismiskák azokhoz képest, amelyek most következnek. Az elmúlt egy évben a vállalkozások 20%-a tapasztalt zsaroló támadást világszerte, Európában pedig 28%. A vírus megjelenhet PC-n, mobil applikációba beépítve (2016 második negyedében 83 048 veszélyes applikációt találtak).

A „No More Ransom” nevű projekt, amelyet a Kaspersky a holland rendőrséggel és az Intel Securityvel közösen elindított el, információkkal szolgál a zsarolóvírusokról és abban is segítséget nyújt, hogy a megtámadottak fizetés nélkül visszaszerezhessék ellopott adataikat.  

Sajnos nincs visszafejtő program az összes fajta zsarolóvírusra. Az adatok lementése és az óvatosság az interneten rengeteget segít a megelőzésben.

 

A cikk a Piac és Profit írása alapján készült

Teteje