I Love Macaron

 

I Love Macaron

A Debrecen-Portál csapata ismét cukrászdát tesztelt. Az ősz beköszönte alkalmával most a süteményre voltunk kíváncsiak. A vizit alkalmával picit faggattuk a bennfenteseket is. Kiderült, hogy vannak tervek készülőben az Epreskert Cukrászda háza táján. Most nagy kínálat-megújításon esik át a cukrászda, mert a fagylalt szezonnak lassan vége és berobban a várva várt süti kánaán. Macaront dobott piacra az üzlet, ami azért egyedi, mert Debrecenben még senki sem tette meg.
 

A macaron Franciaországban népszerű, különleges desszert, első ránézésre leginkább habcsókra hasonlít. Aki kóstolt már valódi, szakszerűen elkészített változatot, megérti, hogy miért a nagy nemzetközi őrület. A macaron eredetileg olasz származású, Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században.
Bármilyen apró édességet így hívtak, ami tojásfehérjéből és darált mandulából, vagy más olajos magból készült. Később kikerült Olaszországból és nemzetközi karrierbe kezdett, amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki. Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék.
Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3cm átmérőjű korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Itt már a mandulás massza átveszi a töltelék nedvességtartalmát, és a desszert belső fele már erről szól.
 Házilag borzasztó nehéz kivitelezni - nem lehetetlen, azonban végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá (na meg, pl. néhány napig pihentetett tojásfehérje és a profi cukrászatokban használt, egészen finomra őrölt mandulaliszt sem árt hozzá). Nem véletlen, hogy itthon is csak néhány cukrászat készíti – nemcsak azért, mert kevéssé ismert, és nem sokan keresik, hanem azért is, mert előállításához valóban szakértelem szükségeltetik.

Az Epreskert Cukrászdáról még annyit érdemes tudni, hogy vezetője tradicionális, apáról-fiúra szálló cukrász vonalat vivő vállalkozó, aki ha minden igaz, szintén tovább adja majd egy szép napon a „mesterséget” fiának. Mi keressük a hagyományőrzőket és úgy néz ki, hogy találunk is.
Az Epreskert Cukit irányító házaspár odafigyel a hozzávalók eredetére. Ami lehet, az legyen házi, jó minőségű, és legtöbb esetben hazai alapanyag. Nekik fontos, hogy végre nekünk is fontos legyen a magyar színtiszta minőség. Hiszen minek ennénk nem igazit, mikor tele vagyunk házi jóságokkal, csak körül kell nézni.

 

Azért sikerült mikrofonvégre kapnunk két tesztalanyt akik még nem a macaront, hanem az alap ínyencségeket fogyasztotték a Csapó utcai Epreskert Cukrászdában. 

1. Tesztalany

Mákos rétes:
Sikerült jó választanom.Nem vagyok a cukrászsütemények megszállottja. Ha lehet, kerülöm a habos, krémes készítményeket, ezért volt nagy boldogság számomra, mikor olyan ’házi’ rétest sikerült kóstolnom a debreceni epreskert cukrászdában, amit azóta is emlegetek.
Mák. A mákos süti végre a mákról szólt. Mákos. Imádom a mákos sütit.  Ez Olyan volt. Pont Olyan. Eltalálták az ízét. (Nem volt száraz és fojtós.) Tökéletes tészta-töltelék arány. Sok cucc, kevés, de ropogós keretben. Esztétikai élménynek is feledhetetlen.
Annyira jól esett, hogy mikor rágondolok, olyanná válok,mint a a kisegér a rajzfilmben. Követem a képet és az ízt, amit a fejemben tárolok róla és indulok a cukiba.

2. Tesztalany

Marcipán szelet:
Amikor hosszú idő után Debrecenbe jöttem, az Epreskert cukiban járva nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy még lehet kapni régi kedvencemet a Habos-mákost. Aztán körbe nézve csak ámultam, a szebbnél szebb sütemények láttán összefutott a nyál a számban. Nehéz volt választani a sok finomság közül, de végül nem bántam meg, amikor megízleltem a marcipános szeletet. Szívből ajánlom mindenkinek
 

macaron szöveg ismeret forrás: diningguide.hu

kép források: blogspot.com, boranoo.egloos.com, semiswede.com 

Cimkék: 

A cikk partnere: 

Teteje