Indiai konyha

 

Indiai konyha

Indiai konyha

Ha indiai konyháról beszélünk, akkor általában ezalatt egész Indiát értjük. Mivel hatalmas területről van szó, így helytállóbb lenne a különböző részterületek konyháiról beszélni, hisz néhol ez igen különböző. Precízebb lenne tehát inkább pandzsábi, kasmiri, bengáli stb konyhákról beszélni.

Ami minden területre igaz, hogy az étkezési szokásokat és az ételeket a vallás (hinduizmus, szikhizmus és buddhizmus) alakította és nagyon erős a családi befolyás. A nők nagy százaléka már egészen kicsi korban megtanult főzni és egész életüket végig kíséri az étel és az alapanyag iránti tisztelet. Az étkezési kultúra a közösségek fontos alkotóeleme.

Minden régiónak meg van az ünnepekre szánt saját, tradicionális ételkülönlegessége, amiben megjelenik a vallási és kulturális hovatartozás. Észak Indiában erőteljes Iszlámhatás érvényesül, a déli és nyugati rész pedig leginkább vegetáriánus. Az északi részen jellegzetes alapanyag a mogyoró, a déli részen a kókusz és a rizs. A Gangesz síkság területe a legnagyobb rizs és búzafogyasztó, kedvelt gyümölcs pedig a mangó, a bengáli rész pedig előszeretettel használja a mustárt és a mákot.

Az indiai konyha egyik fő különlegessége a fűszeresség. Hihetetlen mennyiségű fűszert használnak. A fűszereknek mindig is nagy jelentősége volt az országban, már időszámításunk előtt is alkalmazták őket. A fűszerexport India egyik legfontosabb bevételi forrása. Legfontosabb fűszereik: kardamom, szegfűszeg, fahéj, bors, mustármag, ánizs, chili, gyömbér, hagyma, fokhagyma, paprika.

Népszerű fűszerkeverékek a különböző curry­k, avagy más néven masala­k (garam masala, chaat masala, tandori masala) illetve a paszták, mint pl. a gyömbérpaszta, fokhagymapaszta, chilipaszta. A curry egyébként az étel neve is. Minden curry, amiben van valamilyen hús, hal vagy zöldség, van benne fűszer és meg van sütve vagy szószban van elkészítve.

Itt jön a titok...

Az ételkészítésben általános alapelv, hogy zsiradékon a fűszereket enyhén megpirítják, így előjönnek az aromák, sokkal fűszeresebb lesz az étel, ezt követően kerül hozzá a többi alkotóelem. Ha szeretünk egész fűszereket használni, ahogy az indiaiak, szükségünk lesz egy mozsárra. Az ebben összetört magok íze erőteljesebb, intenzívebb, mint az őrleményeké.

Mivel az indiai lakosság nagy része hindu, így marhahúst egyáltalán nem esznek. Eszik viszont a bárányt, a csirkét, és a halat is. Ennek ellenére nagyon sok indiai vegetáriánus. Tejtermékekből is igen széles körben fogyasztanak. Az ételek fontos alkotóeleme a ghee, azaz a tisztított vaj. Gabonákból nélkülözhetetlen a rizs, melyet a legkülönfélébb módon ízesítenek (kókusszal, mandulával, pisztáciával, fűszerekkel). Az étkezések fontos alkotóelemei a kenyérfélék, ezen belül a legjellegzetesebb a naan, ezeket szinte minden curry ételhez fogyasztják. Édességeik általában nagyon édesek és sziruposak.

Legnépszerűbb Indiai ételek: Curry,Vajas csirke, Tandoori csirke, Tikka Maszala(csirke vagy bárány hússal), Daal(Lencse), Biryani(indiai rizses hús), Baszmati rizs és Naan (Lepény kenyer)

Teteje