Érmellék a Partium egyik térsége. A Debrecentől 30 kilométerre fekvő táj barátságos és gyönyörű, ökéletesen alkalmas arra, hogy itt szőlővel, borral foglalkozzanak az emberek
Ez a terület látta el századokon keresztül Debrecent is minőségi nedűkkel. A cívisváros évszázadokon keresztül az Érmellékről származó áruk, termények legfontosabb felvevőpiacának számított. Az érmelléki dinnye, paradicsom, paprika, hal és nem utolsósorban szőlő és kiváló bor a 20. század elejéig nem hiányozhatott a cívisek asztaláról.
Heit Lóránt érmelléki borász szerint a legkiválóbb érmelléki bor a 19. században a Bakator volt. Ez a legendás amely az elmúlt századokban az Érmellék fehér csúcsborát adta. Olyan hírnevet szerzett neki, hogy gróf Széchényi István kedvenc borai között tartotta számon. Talán nem véletlen, hogy Zichy gróf 1870-ben itt alapította meg az ország első vincellér iskoláját és a település uradalmi pincéjéből borok 1871-ben még a kínai császár udvarába is eljutottak. fajtából néhány több mint száz éves tőkét még megtaláltak Kárpátalján, amiből megkezdték a szaporítást és idén el is ültették az első ezer Bakator-venyigét Érmelléken.
Érmellék újraéledő borászatának kiváló képviselőjével, Heit Lóránttal találkozhatnak az érdeklődők a Harmóniaházban 2015. március 17-én. A 18 órakor kezdődő Érmelléket benutató előadás közben a borok mellé Wolschitz János sajtkészítő ízletes házi sajtjait lehet megkóstolni.
Részvételi díj 1.000 Ft/fő
Harmóniaház Debrecen, Széchenyi u. 42.