IT-szakmák a jövőben

 

IT-szakmák a jövőben

Mi legyen a gyerek, ha nagy lesz? Webfejlesztő, adattudós, esetleg szoftvermérnök? Az egyik meghatározó amerikai állásvadász oldal, a Career Cast hat IT-szakmát sorol a jelenleg legmenőbbek közé.

Az összeállítás a 6 legkeresettebb IT-szakmáról a fizetések és az adott munka cégen belül betöltött fontossági rangsora alapján készült. Azt is szempont volt, hogy 2015 óta hogyan változott ezekre a munkalehetőségekre a kereslet, és ennek alapján megjósolták, hogy a következő évekre nézve milyen további kilátásokkal számolhatnak az ilyen tudással rendelkező álláskeresők. A megállapítások – jóllehet az USA-ban készültek- irányadók lehetnek a világ többi fejlett gazdaságában is, és olyan piacokon is, ahol jelentősebb informatikai k+f beruházások épültek ki, mint például Magyarországon.

Az CareerCast listája szerint az első helyén a webfejlesztők állnak, irántuk nő a következő 8 évben a leglátványosabban (27 százalékkal) a munkaerőpiaci kereslet.

Második helyen állnak a rendszerelemzők, ezeknek az állásoknak a száma a következő időszakban évi 21 százalékkal bővülhet. Mindaddig, amíg számítógépeket használunk, és arra szoftvereket kell írni, mindig kell, hogy legyen valaki kéznél, aki megoldja az ezekkel kapcsolatos problémákat.

A tárolt adatok biztonságát érintő szakma kerül a harmadik helyre, az IT-biztonsági elemzőkre évi 18 százalékkal növekvő munkaerőpiaci keresletet indexálnak.

A negyedik helyet elfoglaló szoftvermérnökök alakítják a vállalati szoftvereket adott cég igényeire; irántuk a kereslet a következő 8 évben évi 17 százalékkal növekszik.

A Big Data-korszak eljövetelével az adattudós szakma nagy perspektíva előtt áll, álláslehetőségeik 2024-ig évi 16 százalékkal bővülnek.

A rendszer adminisztrátorok, vagyis a számítógépek és a számítógépes hálózatok menedzselésével foglalkozó szakemberek is a hat bejósolhatóan legkeresettebb IT-szakma képviselői közé tartoznak. Irántuk viszont a korábbiakénál jóval kisebb mértékben nő majd az igény.

Teteje