Legyünk rugalmasak a munkaidővel!

rész munkaidő, rugalmas munkarend
 

Legyünk rugalmasak a munkaidővel!

Sokféle embertípus létezik és mindnek más a szokása. Vannak, akik szeretnek korán kelni és korán feküdni, míg mások inkább későn fekszenek és későn kelnek, vagyis amolyan éjszakai baglyok. Utóbbiaknak emiatt nagyobb esélyük van arra, hogy hamarabb halnak meg, mint azok, akik jellemzően korán kelnek. A munkáltatóknál opció lehetne a későbbi munkakezdés is a későn kelők számára.

Ezek a szokások nem jelentenek jellemhibát, hiszen ezt a genetika is befolyásolja. A tudomány jelen állása szerint ugyanis az alvási-kelési hajlamainkat mind a külső hatások, mind a gének nagyjából egyenlően befolyásolják. A University of Surrey és a Northwestern University közösen végzett el új vizsgálatot 430 000 embernél, amely kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik később alszanak el, 10%-kal nagyobb esélye van a korai halálozásnak, mint azoknál, akik hamarabb fekszenek le aludni.

Az éjszakai baglyoknál ráadásul gyakrabban alakul ki cukorbetegség, idegrendszeri- és pszichológiai betegségek. A tudósok több okkal is szolgálnak erre. Úgy vélik, hogy ezeknek az embereknek a biológiai órája nem illeszkedik rendesen a környezetéhez, illetve, hogy egészségtelenül viselkedhetnek. Ide sorolják például a testmozgás, a sportolás hiányát, a pszichés stresszt, az alkoholfogyasztást, a drogozást, valamint az alváshiányt.

Az amerikai hordozható hitech eszközökkel foglalkozó Fitbit cég is készített egy felmérést, amely arra mutat rá, hogy melyik nem hány órát alszik és mennyire lenne szükségük. E szerint a nők átlagosan 6 óra 50 percet alszanak esténként, míg a férfiak 6 óra 26 percet, átlagosan azonban mindenkinek legalább 7 órára lenne szüksége.

Az éjszakai baglyok azonban változtathatnak az alvási szokásaikon, hiszen ha reggel korán éri őket természetes fény, akkor könnyebben tudják rászoktatni magukat a korai - vagy viszonylag korai – lefekvéshez.

De, mint tudjuk, nem csak nappali műszak létezik, hanem éjszakai is, ez pedig különösen káros az egészségnek, főként mivel kemény fizikai erőkifejtést igényelnek ezek a munkák. Na de miért olyan káros ez? Egyrészt, mert abban a napszakban kell erőt kifejteni, amikor a test pihenne, aludna, másrészt pedig az anyagcserénk sem úgy működik éjszaka, ahogyan nappal.

Az éjszakai műszakban dolgozóknak azt javasolják, hogy főként éjfél és hajnal 6 óra között korlátozzák a táplálkozással az energiabevitelt, a reggeli vagy délelőtti lefekvés előtt pedig mindenképp tartózkodjanak a nagy étkezésektől, az alkoholtól és a koffeintől egyaránt

rész munkaidő, rugalmas munkarend

Teteje