Mennyi ideig vehető igénybe a baleseti járulék?

baleseti járulék, munkahelyi baleset
 

Mennyi ideig vehető igénybe a baleseti járulék?

Számos esetben megtörténik, hogy a munkahelyi balesetet szenvedő személy amint lehetősége van rá, esetleg már a teljes gyógyulás előtt vissza kíván térni a munkahelyére személyes érintettsége okán. Ekkor megtörténhet, hogy jóval később is megmaradnak az egészségügyi problémák, körülményessé válik a munkavégzés. Mindenkiben megfogalmazódik a kérdés milyen időtartamon belül lehet baleseti ellátást igényelni.

A baleseti járadék megállapítása iránti igényt az üzemi baleset megtörténtének napjától számított három éven belül, foglalkozási megbetegedés esetén a megbetegedés megállapítását követő egy éven belül lehet érvényesíteni. A baleseti járadék folyósítása mellett korlátozás nélkül lehet munkát vállalni, a foglalkoztatás teljes körű lehet – számol be a tudnivalókról az Adó Online nevű internetes portál.

Kizárólag a járadék alapjául szolgáló ok, a sérülés súlyossága, a betegség fajtája határozza meg, hogy milyen és mekkora mennyiségű munka ellátására képes a járadékos, ez a szempont a munkaköri alkalmassági véleménynél kulcsfontosságú, ily módon csak foglalkozás-egészségügyi gátja lehet az alkalmazásnak.

A baleseti stádium esetleges változásakor (javulás vagy rosszabbodás esetén) a baleseti járadék mértékét az új fokozatnak megfelelően kell megváltoztatni.
A módosítás bázisa az egészségkárosodás mértékét meghatározó orvosszakértő által végzett vizsgálat leletei. Erre a kontrollra időszakos felülvizsgálat keretében, vagy a járadékos által indított állapotrosszabbodási eljárás során kerülhet sor.

Teteje