Ne féljünk segítséget kérni!

 

Ne féljünk segítséget kérni!

Akár üzleti partner, akár kollégák közötti együttműködés van terítéken, bármikor szorulhatunk segítségre, ami olykor zavarba ejtő is lehet. Ennek a legnagyobb oka főként az, hogy magától a segítségkéréstől félünk, mivel ezzel azt közvetítjük a másik fél felé, hogy nincs elég hozzáértésünk a feladathoz, és persze a visszautasítástól is félünk.

Azonban már az elején érdemes leszögeznünk, hogy nincs olyan ember, aki mindenhez értene. Minden nemzet fél az elutasítástól, hogy alábecsülik őket, illetve magát a segítési hajlandóságot, annak mértékét 20-25%-kal. A segítségkérés legfőbb negatívuma talán az, hogy nem a legmegfelelőbb módon fordulunk a másik félhez.

Fontos, hogy figyeljünk néhány dologra a segítségkéréskor. Első és legfontosabb lépésként, ismerjük el, hogy szükségünk van valaki segítségére és kérjünk is. Használjuk a „Kérem”, „Kérlek” szavakat, és ismerjük el a másik fél hozzáértését. A másik fél minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy kérésünk milyen súllyal bír, de tisztában kell lennünk azzal, hogy ő ezzel szívességet tesz, áldoz ránk a saját idejéből.

A kérésünket lehetőleg mindig indokoljuk meg. Röviden avassuk be a másikat, hogy miért őt kérjük meg, és mi az oka ennek. Óvakodnunk kell a manipulációtól is. A legbecsapósabb módszere az „alacsony labda” módszer, ami azt jelenti, hogy valaki először csak egy kis szívességet kér, majd ha a másik rábólint, további apróságokat is kér. Ilyenkor ne lepődjünk meg, ha többet nem segít nekünk.

Soha ne éljünk vissza a pozíciónkkal, hiszen azért mert mi vezető pozícióban vagyunk, még nem jelenti azt, hogy más területen lévő munkatársaktól kérjünk segítséget a vezetőjük beleegyezése nélkül. Az sem kedves gesztus a vezetőtől, ha a feladatokat úgy adja ki, mintha valóban nem az ő dolga lenne, nem lenne hozzá köze. Ezekben az esetekben az érintettek érzik, hogy valami nincs jól, hiszen a vezetők visszaélnek a helyzetükkel, pozíciójukkal.

A segítségkérést illetően Ferenc pápa három pillérre hívja fel a figyelmet: kérés, bocsánatkérés, köszönet. Tudni kell megköszönni, ha kérünk valamit, ezzel hozzáállását is elismerjük.

Teteje