Pályaorientációs program lányoknak az Agórában

 

Pályaorientációs program lányoknak az Agórában

Kimondottan lányoknak szóló, projektalapú programot indít 2021 októberétől az Agóra Tudományos Élményközpont. A WATCH célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a lányok számára a STEM területeket (Science + Technology + Engineering + Mathematics = Tudomány + Technológia + Mérnöki tudományok + Matematika), miközben a résztvevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is. A 2021/22-es tanév végéig tartó, ingyenes programra 10. osztályos, pályaválasztás előtt álló lányok jelentkezését várják, a debreceni gimnáziumokkal kialakított együttműködés keretében. A kiválasztott 64 lány 4 csoportban, iskolaidőn kívül, másfélórás foglalkozásokon dolgozik majd együtt, de lesznek olyan, természettudományos szakmákat, valamint sikeres női életpályákat is bemutató témanapok és rendezvények, amelyekre minden érdeklődőt szívesen látnak majd.
A program célja a mérnöki utánpótlás sokszínűségének biztosítása úgy, hogy olyan csoportok is elképzelhető karrierútnak válasszák a mérnöki pályát, akik eddig azt gondolták, ez a lehetőség nem alternatíva számukra. A programmal jövőálló tudást szerezhetnek a fiatalok, újításaikkal, felfedezéseikkel pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a világban pozitív változások induljanak el. Első körben a debreceni női mérnökutánpótlás építésére fókuszál az Agóra bízva abban, hogy a kiválasztott 10. osztályos gimnazista lányok a program végén szívesen választják majd a mérnöki pályát. A szervezők remélik, hogy ezáltal hozzájárulnak Debrecen és a régió fejlődéséhez, vonzóvá tételéhez is.
„Hasonló céllal már több nagyszabású rendezvény volt az elmúlt években az Agórában, de ilyen projektszemléletű, több hónapig tartó foglalkozássorozat új, izgalmas kihívást jelent számunkra” – emelete ki az Agóra ügyvezetője. Somogyi Béla hozzátette: „Fontosnak tartjuk, hogy a lányok elfogadó, támogató környezetben vegyenek részt ebben a kezdeményezésben, ezért a következő bő egy hétben a 10. osztályos fiataloknak, lányoknak és fiúknak közösen, egy 3-4 órás élménytúra keretében mutatjuk be a WATCH elnevezésű programot.”

A program stratégiai partnere az NI, amelynek munkatársai a diákok mentoraként kapcsolódnak be a foglalkozássorozatba. Hosszu Róbert, az NI Hungary ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „Hiszünk abban, hogy a jövő kihívásaira a most felnövekvő generáció adja majd meg a válaszokat. Ezért fontos, hogy sikerélmények, gyakorlati tudás és kreatív problémamegoldás révén ismerjék meg a mérnöki pálya és a természettudományok lebilincselő világát. Bízunk benne, hogy a résztvevők karrierútjuk első lépcsőfokait teszik meg most az Agóra programjával.”

Kódold a jövőt!
Ma már az élet szinte minden területén alkalmaznak robotokat, a gyártástól a szórakoztató iparig, és a mesterséges intelligencia is beépült a mindennapjainkba. A WATCH foglalkozásain a lányok bepillanthatnak a különböző kódolási felületek világába, és áttekinthetik, milyen előnyei vagy éppen hátrányai lehetnek a mesterséges intelligencia használatának.
A 3D modellezés technikája lehetőséget nyújt arra, hogy a középiskolás fiatalok igazán különleges dolgokat tervezzenek és kreativitásukat használva valósítsák meg ötleteiket. A szakköri alkalmak során elsajátíthatják a lányok egy háromdimenziós grafikai szerkesztőprogram használatát, amelynek segítségével egyedi tárgyakat alkothatnak.
Az energiatakarékosság, biztonság és kényelem jegyében már számos okoseszköz könnyíti meg az életünket otthon is. A WATCH résztvevői belekóstolhatnak a mérnöki és programozási tudományterületekbe: készíthetnek okosnövényápoló-szettet, amely segíti a virágok gondozását, esetleg megalkothatnak egy igazán különleges tükröt, amely készülődés közben megjeleníti az aktuális napi feladatokat vagy éppen a legfrissebb időjárás-előrejelzést.

Forrás: Agóra

Teteje