Tovább szárnyal az ingatlanpiac

Ingatlan piac
 

Tovább szárnyal az ingatlanpiac

A kedvező befektetői környezet, illetve a vonatkozó kormányzati intézkedések hatására az ingatlanpiac további fellendülésére számítanak a szakértők. Növekszik a kereslet a lakóingatlanok építésére alkalmas telkek iránt, és sokan keresik a szállodákat és a befektetés céljára alkalmas egyéb ingatlanokat is.

A szakértők 2016-ban az ingatlanpiac további élénkülésére számítanak. Egyik oka ennek azon kormányzati intézkedések várható hatása, amelyek ugyan elsődlegesen az otthonteremtést, a lakáscélú ingatlanvásárlást igyekeznek segíteni, de közvetve hatnak a kereskedelmi célú ingatlanok piacára is. Az áfacsökkentés és a CSOK program miatt jelentős érdeklődést tapasztal a bankcsoport a beépíthető telkek és a lakóingatlanok iránt: az év eleje óta országszerte megnőtt a kereslet az olyan ingatlanfejlesztők részéről, akik fejlesztésre alkalmas ingatlant keresnek. A lakóingatlanok és lakáscélú építési telkek mellett – a gyors fellendülésben lévő turisztikai szektor miatt – számottevő kereslet tapasztalható a szállodák iránt is – közölte a CIB Csoport.

A bankcsoport szakértőinek tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban a fővárosban megnőtt a kereslet az üzleti és iroda típusú ingatlanok iránt, és ez a trend már tapasztalható a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban is. Egyre élénkülő érdeklődés jelentkezik a leendő bérlők és az üzleti tevékenységüket bővítő, meglévő bérlők részéről is.

Az ingatlanpiac élénkülésére pozitívan hat az a tény is, hogy a külföldi vevők kezdenek visszatérni a magyar piacra. Bár továbbra is többségben vannak a magyar befektetők, a bankcsoport tapasztalatai szerint a Közel-Keletről, Oroszországból, Kínából és Ázsiából is számos érdeklődő keresi a magyar ingatlanpiaci befektetési lehetőségeket, és az elmúlt időszakban a nyugat-európai ingatlancégek érdeklődése is megnőtt a magyar ingatlanbefektetési lehetőségek iránt. A külföldi vevők jellemzően olyan befektetési célú ingatlanokat keresnek, amelytől hozamot remélnek, legyen szó kereskedelmi, szálloda- és vendéglátó-ipari, fejlesztési, ipari vagy iroda, illetve lakó típusú ingatlanokról.

 

Forrás: Piac&Profit

Cimkék: 
Teteje