Továbbra is szükség lesz a kézi munkaerőre

 

Továbbra is szükség lesz a kézi munkaerőre

Korábban azt olvashattuk, hogy a robotizálás azt vonja majd maga után, hogy tömegesen fogják elbocsátani a dolgozókat állásukból, hiszen többé nem lesz szükség a kézi munkaerőre. A cégek 80%-a – akik automatizált rendszereket készülnek használni – azonban azt állítja, hogy nem fognak nagy létszámú dolgozókat elbocsátani.

A nemzetközi nagyvállalatok azt nyilatkozták, hogy az alkalmazottakat átképzik, ahelyett, hogy elbocsátanák őket. Az automatizálástól a cégek nagy része forgalomnövekedést remél, illetve a szervezet áramvonalasítását, amelybe az elbocsájtások is beletartoznak. A cégek 39%-a azt tervezi, hogy 3 éven belül elkezdi használni az AI (mesterséges intelligencia) kínálta lehetőségeket tevékenységük során, azaz, elkezdenék automatizálni emberi erőforrásaikat.

Az automatizálással járó munkahelyek megszűnéséről szóló kérdést a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) is vizsgálta 2016-ban. A szervezet egy jelentést készített Future of Jobs címen, amely szerint akár 7,1 millió munkahely is megszűnhet 2020-ra a feladatok automatizálásával. Ezáltal az alkalmazottak feleslegessé válhatnak. Átcsoportosításokkal és átképzésekkel azonban megtartható lenne legalább 2,1 millió ember munkahelye, hiszen lesznek olyan területek, ahol szükség lesz a munkájukra. Így végeredményben 5 millió állás megszűnése várható. A WEF 2017-ben egy jelentést készített, amelynek kritikus pontja a munkanélküliség és az alacsony foglalkoztatottság.

Az Infosys menedzserekkel készített felmérést, amelyből kiderült, hogy 76% szerint az AI kulcsfontosságú egy szervezet stratégiájának sikeréhez, 64% szerint a szervezet jövőbeni növekedéséhez elengedhetetlen az AI, 62% úgy véli, képes lenne elhelyezni alkalmazottait az automatizálás után, 85% pedig képezni szeretné munkavállalóit, hogy a továbbiakban is ott dolgozhassanak.

Teteje