Tuti tippek 5 női vállalkozótól

 

Tuti tippek 5 női vállalkozótól

A vállalkozói lét nehéz ügy, nem egyszerű, aki erre a terepre készül. Néhány jó tanács és ötlet segítségével azonban könnyebb áthidalni az akadályokat. Gyakran halljuk: „Képes vagy rá!” Ahhoz, hogy valaki valóban képes legyen rá, realitás, szakértelem és tudás szükséges, és ha mindez meg van, akkor „csak” egy merészséget kell még hozzáadni. A továbbiakban 5 üzletasszony tanácsait mutatjuk be.

Ingrid Vanderveldt az Empowering a Billion Women by 2020 kezdeményezés egyik alapítója. A kezdeményezés célja, hogy segítse a nők beilleszkedését az üzleti világba. Ingrid a fél világot beutazta, utazásai során pedig több tucat üzletasszonnyal beszélt. Mindegyikük a bizalomhiányra utalt, amikor azt kérdezte tőlük, hogy miért olyan nehéz a nők helyzete az üzleti életben. De hogyan szerezhetünk nőként bizalmat? A válasz egyszerű, merni kell sikeresnek lenni.

Íme, öt tipp, hogyan érvényesülhetünk nőként az üzleti életben:

1.      „Soha ne félj mástól segítséget kérni!”: Sosem vagy egyedül, és nem is kell mindent egyedül véghezvinned. Olyan emberekkel kell körülvenned magad, akik kiegészítenek, akik segítségedre vannak. A vállalkozói létben olyan kihívásokkal kell szembenézni, amelyekhez nem elég egy ember. Nem szabad a saját dolgodat azzal nehezítened, hogy egyedül akarsz mindent megoldani, ráadásul előfordulhat, hogy valakinek épp a te segítségedre lesz szüksége. Adnod kell, hogy kaphass!

2.      „Tarts egyensúlyt és fejlődj!”: Nem szabad hagyni, hogy teljesen megváltoztasson az üzlet és sok áldozatot követeljen, ami más fontos dolog rovására megy. Ne torpanj meg a váratlan helyzetekben! Mindig késznek kell lenned a változtatása, rugalmasnak kell lenned a folyton változó piachoz, új dolgokat, készségeket kell elsajátítanod, tanulni kell másoktól és a folyamatokból.

3.      „Ne vacilálj sokat, csináld!”: Az előzetes piaci felmérés fontos a mindennapi feladatok felosztása, a stratégia, a tervezés és a brainstorming, de még ennél is fontosabb, hogyha rendelkezel az alapokkal, akkor bele kell vágni. Félsz, ez természetes, de mindenki fél. Mindenkinek ott van a kis hang a fejében, amely azt kérdezi: „Vajon menni fog?”, „Képes vagyok rá?”, „Kell-e hozzá több tudás, mint ami nekem van?”.De ha már belevágsz, sokkal könnyebb lesz kezelni az egészet és tervezni is.

4.      „Legyél jóban a könyvelőddel és másokkal!”: Egy igazán jó könyvelő aranyat érhet, ezért úgyis kell bánni vele. Egy megbízható könyvelő adhatja a legnagyobb segítséget az eligazodásban a pénzügyek terén. Ezenfelül fontos, hogy minél több emberrel legyél kapcsolatban, hiszen sosem tudhatod, mikor lesz szükségetek egymás szaktudására.

5.      „Légy következetes a céged identitásához!”: Sokan követik el azt a hibát, hogy olyan területre tévelyednek, ahol nem mozognak jól, elvesznek a tennivalókban, és középszintűre csökken a szolgáltatásuk. Mindig tartsd magad az eredeti tervedhez, légy hűséges saját termékedhez, szolgáltatásodhoz, csináld azt, amit szeretsz, amiért belefogtál, hogy ne tévedj el. Persze rugalmasnak kell lenned, és alkalmazkodnod kell a piaci kihívásokhoz, de ha erősek az alapjaid, akkor nem fogsz összeroppanni.

A siker titka tehát, hogy legyenek céljaid és válaszok a miértjeidre. Legyél határozott, gyűjt információkat és csapatot magad köré. Legyél következetes, minél több kapcsolatot ápolj, hogy ügyesen helyt tudj állni. Tanulj a felmerülő nehéz, érdekes, új helyzetekből! Nem csak rád lesz hatással a folyamat, hanem a világra is általad.

Teteje